tržište je podivljalo

'Realnost je gora od statistike. Stan ispod 3000 eura po kvadratu teško ćete naći'

13.03.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Nekretnine u našoj zemlji sve su skuplje. Cijene novih stanova prošle su godine porasle za više od 20, a u Zagrebu i više 30 posto. što se događa na tržištu nekretnina, je li kupovina nekretnine za većinu postala nemoguća misija, te hoće li se slično dogoditi i sa stanovima za najam, analizirali su u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, agent za promet nekretninama Sanjin Rastovac i investicijski analitičar Filip Vučagić

Rastovac je rekao kako su prosječne cijene stanova prema statistikama u Zagrebu oko 2.700 eura, ali u realnosti je teško naći stan ispod 3 tisuće eura po kvadratnom metru.

'Ako govorimo o stanovima od 40-50 kvadrata, ti stanovi su često i preko 4 tisuće eura. Zadnji primjer, za 30 kvadrata stana tražili smo 114 tisuća eura i bilo je 20-ak upita u roku nekoliko dana', istaknuo je Rastovac, prenosi HRT.

Naglašava kako je potražnja puno veća nego ponuda. U Zagrebu nema dovoljno kvalitetnih nekretnina da bi se ispoštovala da bi se ispoštovala potražnja koju imamo. Govori kako je novogradnja puno traženija od starih stanova, prije svega zbog potresa.

'Cijena novogradnje divlja zbog inflacije i onda staro gradnja to prati da iskoristi priliku', rekao je. Na pitanje što Grad Zagreb poduzima po tom pitanju, Korlaet je rekao kako grad u svom portfelju imaju oko 6500 stanova od kojih su gotovo svi popunjeni.

'Imamo liste za javni najam i liste za socijalni najam. Želimo uvesti reda u tom najmu, želimo potencirati najam i ne želimo prodavati stanove, već želimo povećati portfelj', govori.

Dodaje kako u tom smislu grad želi izgraditi zgradu u Podbrežju s 288 stanova za iznajmljivanje. Kako kaže, postoji sva dokumentacija, ali im nedostaje 320 milijuna kuna. Naglašava da su daleko odmakli u razgovorima s razvojnim bankama u smislu financiranja i na pragu su povoljnog zajma s niskom kamatnom stopom.

Vučagić govori kako vjeruje da će brzina rasta cijena nekretnina usporiti i stabilizirati se.

'Što se tiče APN-a, mislim da to nije bio pravi alat za pomoć ljudima pri kupnji nekretnina', naglašava. Dodaje kako bi porez na nekretnine mogao biti taj koji će pomoći u povlačenju više nekretnina u opticaj.

Korlaet se nadovezao i rekao da je namjera s APN-om bila dobra, ali ne i učinak.

'Mjere se rade na krivoj strani. Nama treba veća ponuda, a ne veća potražnja. Sve subvencije utječu na potražnju i time povećavaju cijene', rekao je Rastovac.