nezavidna situacija

Brojne obitelji bi mogle ostati bez domova zbog investitora koji su završili u stečaju! Stanovi koje su platili završili na bubnju

02.09.2022 u 22:24

Bionic
Reading

U Splitu se čak 152 obitelji nalaze u situaciji da im da ostanu bez svog stana zbog dugova građevinskih investitora

'Trgovački sud u Splitu zbog tuđeg duga prodaje moj stan! Zašto ga želi prodati prije nego što se okonča sudska parnica kojom želim spasiti svoju imovinu? Ako sada dođe do prodaje, onda više nema povratka, i bit će mi nanesena ogromna šteta', kazao je jedan šokirani Splićanin za Slobodnu Dalmaciju.

Trenutno pod nogama gori još trojici stanovnika našeg grada koji su svoje domove platili tvrtki "Atrium Spalatum", a tvrtka "Atrium Spalatum" u stečaju ih odbija upisati kao vlasnike stanova, već ih ponovo prodaje odlukom Trgovačkog suda.

Mnogi su od investitora kupovali stanove dok zgrada nije bila gotova. Onda im neki kažu da što su kupili stan kad je na njemu bila hipoteka banke koja prati gradnju.

'No, to nije točno, jer tada na stanu nije bila hipoteka. Ona je bila upisana na zemljištu jer je investitor dobio kredit od banke. Budući da investitor nije platio cijeli kredit, hipoteka se po zakonu, nakon etažiranja zgrade, protegne po svim stanovima i poslovnim prostorima', kazao je odvjetnik dobro upoznat sa situacijom za Slobodnu.

Dodao je da onda tvrtka za otkup potraživanja, koja je od banke preuzela hipoteku, traži prodaju i onih stanova koji su već jednom prodani.

Svoje stanove su, kažu kupci, "Atrium Spalatumu" platili u potpunosti i to su jedni već dokazali, drugi radi toga vode sudske postupke. Splićanima koji su već jednom platili te stanove ponuđeno je ih ponovo plate 1530 eura po kvadratu. To su prihvatili, inače će izgubiti sve.