PRVO TROMJESEČJE

Rast kineskog BDP-a usporio na sedam posto, najniže u šest godina

15.04.2015 u 09:59

Bionic
Reading

Kinesko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju sedam posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, najsporije u šest godina, pa bi u cijeloj ovoj godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) mogao biti najslabiji u posljednjih 25 godina

Rast BDP-a usporio je u u proteklom tromjesečju u odnosu na četvrti lanjski kvartal, kada je iznosio 7,3 posto, i to je najsporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva od početka 2009. godine, kada je iznosio 6,6 posto na godišnjoj razini.

Na kvartalnoj razini kineski BDP porastao je u prvom tromjesečju 1,3 posto, također sporije nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada je rast iznosio 1,5 posto, izvijestio je u srijedu kineski statistički ured.

I dok je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa, podbacili su svi najznačajniji gospodarski pokazatelji za ožujak.

Industrijska proizvodnja porasla je u ožujku 5,6 posto na godišnjoj razini, dok su analitičari očekivali rast od 6,9 posto.

Kapitalne investicije, glavni pokretač gospodarstva, ojačale su za 13,5 posto u odnosu na lanjski ožujak, manje od očekivanih 13,8 posto, dok je promet u trgovini na malo porastao 10,2 posto, ispod očekivanih 10,9 posto.

Kinesko je gospodarstvo pod pritiskom usporavanja rasta tržišta nekretnina, visoke razine zaduženosti lokalnih vlasti, prevelikih tvorničkih kapaciteta, nedovoljno jake domaće potražnje, kao i slabosti inozemne.

Zbog toga analitičari procjenjuju da će u cijeloj ovoj godini kinesko gospodarstvo porasti samo 7 posto, što bi bio najslabiji rast BDP-a u posljednjih 25 godina. Lani je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo poraslo 7,4 posto, najsporije od 1990. godine.

Usporen rast posljedica strukturnih reformi

Međutim, rast BDP-a u cijeloj ovoj godini od 7 posto u skladu je s reformskim planovima vlade. Nedavno je kineski premijer Li Keqiang kazao da su nužne nove bolne reforme kako bi se gospodarstvo dovelo na put održivog rasta nakon tri desetljeća vrtoglavog uspona.

"Pritisci na kinesko gospodarstvo se nastavljaju. Duboko ukorijenjeni problemi razvoja postaju sve očitiji. Problemi s kojima ćemo se suočiti ove godine mogli bi biti veći nego lani. Ova je godina ključna za jačanje napora na cjelovitim reformama", kazao je premijer Li.

Naveo je da će vlada nastaviti s reformama u državnim kompanijama i na liberalizaciji bankarskog sustava, kao i financijskih tržišta, u cilju restrukturiranja gospodarstva poticanjem domaće potrošnje na uštrb rasta izvoza i investicija.

"Kako bismo ublažili probleme i rizike, te postigli modernizaciju, Kina se mora osloniti na razvoj, a razvoj traži odgovarajuće stope rasta", kazao je primjer Li, istaknuvši kako je kineski gospodarski razvoj ušao u fazu 'nove normalizacije'.

Kako bi podržala rast gospodarstva, vlada će u ovoj godini povećati državnu potrošnju za 10,6 posto, na 2.740 milijardi dolara.

Kineska središnja banka već je dva puta u posljednjih nekoliko mjeseci smanjila ključne kamatne, a snizila je i stopu obveznih rezervi poslovnih banaka kako bi se potaknulo kreditiranje poduzetnika i stanovništva.

Unatoč svemu tome, analitičari smatraju da su potrebne dodatne poticajne mjere, jer bi, ako rast BDP-a sklizne ispod 7 posto, moglo doći do rasta nezaposlenosti, što bi dovelo do daljnjeg pada osobne potrošnje.

"Vlasti bi morale pod hitno uvesti dodatne poticajne mjere. Očekujemo ubrzanje proračunske potrošnje u infrastrukturne projekte i dodatno labavljenje monetarne politike", kaže Dariusz Kowalczyk, ekonomist u banci Credit Agricole.