OD MLIJEKA DO LIJEKA

Rajić dovršava tvornicu i širi biznis u regiji

26.11.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon akvizicije srpskih tvrtki Ni Medic i In Meda, menadžment Pharmasa, hrvatske farmaceutske stat-up kompanije u vlasništvu Luke Rajića, predstavio je medijima plan poslovanja i ulaganja s naglaskom na napredak u izgradnji tvornice u Popovači, registraciji lijekova i osiguravanju portfolija te novim zapošljavanjima

'U siječnju sjedište kompanije selimo iz Zagreba u industrijsku zonu u Popovači gdje se završava gradnja tvornice', izvijestila je Zdravka Knežević, predsjednica Uprave Pharmasa. Pogon u Popovači službeno bi se trebao otvoriti u proljeće iduće godine, a u njemu će raditi oko 100 farmaceutskih stručnjaka većinom s radnim iskustvom iz velikih kompanija. Upravo su u tijeku natječaji za zapošljavanje, a započet je i program stipendiranja studenata.

Tvrtka planira u prvoj polovici iduće godine izaći na tržište s većim brojem generičkih lijekova za koje su u tijeku registracijske aktivnosti i stavljanje lijekova na listu HZZO-a. 

'Bazični portfelj Pharmasa ima 40 temeljnih lijekova, od kojih su 75 posto u postupku registracije', rekla je Antonija Žarak, direktorica razvoja. Radi se o proizvodima koji će se uvoziti kao lijekovi u višoj fazi obrade, a u pogonima u Popovači će se dovršavati njihova obrada i vršiti kontrola kvalitete. Prema riječima predsjednice Uprave Zdravke Knežević, to je uobičajena praksa u većini farmaceutskih kompanija. U daljnjem razvoju poslovanja Pharmas planira integrirati cjeloviti postupak proizvodnje za dio portfelja.

U petogodišnjem planu tvrtka se namjerava pozicionirati na deveto mjesto na hrvatskom farmaceutskom tržištu te ostvariti prihode od preko 200 milijuna kuna.

Jedan je od prioriteta kompanije i regionalno širenje u sklopu kojega je Pharmas postao većinski vlasnik farmaceutske tvrtke Ni Medic te tvrtke za distribuciju lijekova In Med iz Republike Srbije. Ukupna vrijednost investicije iznosi gotovo 11 milijuna eura pri čemu se dio odnosi na kupnju 76-postotnog udjela od vlasnika Nenada Gazilakovića, a dio na dodatna ulaganja u tvornicu u Zrenjaninu i razvoj proizvoda.

Na funkciju direktora tvrtke NI Medic došao je Radivoj Topalov s prijašnje pozicije direktora tvrtke Krka-Farma Beograd. Ni Medic na srpskom tržištu posluje pet godina. Tvrtka posjeduje portfolio koji je komplementaran Pharmasovom asortimanu lijekova te bi integracija tvrtki trebala omogućiti maksimiziranje potencijala postojećeg portfolija i tržišta.

Trenutačna je proizvodnja Ni Medica 1,4 milijuna pakiranja godišnje, a proizvodi devet lijekova prisutnih na srpskom tržištu, od kojih su tri uvrštena na listi A, a tri na listi A1. Prihodi od prodaje iznosi oko dva milijuna eura godišnje.

Od ukupno najavljenih 300 milijuna kuna ulaganja, Rajićeva tvrtka je do sada uložila 150 milijuna kuna. Zajedno s tvrtkama iz Srbije zapošljava 100 djelatnika (50 u Hrvatskoj, a 50 u Srbiji), a do kraja prvog kvartala 2011. planira zaposliti još 50 djelatnika.