OČEKUJU DALJNJI RAZVOJ

Raiffeisen mirovinsko obilježava 15 godina uspješnog poslovanja

27.06.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD) uspješno posluje već 15 godina i prvo je i još uvijek jedino mirovinsko osiguravajuće društvo u Hrvatskoj ovlašteno za isplatu mirovina iz obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualizirane kapitalizirane štednje II. i III. stupa

"Poslovanje nam je stabilno, svake godine završimo s pozitivnim računom dobiti, a u idućim godinama očekujemo dalji razvoj poslovanja i rast broja ugovora o mirovinama, s time da povećanje obujma poslovanja očekujemo za nekoliko godina kada u isplatu mirovina krene generacija osiguranika koji su na dan početka mirovinske reforme 2002. imali manje od 40 godina", naglasili su predstavnici RMDO-a u utorak na susretu s novinarima. 

Po podacima koje su iznijeli, do sada je u RMOD-u mirovinu ugovorilo više od 23 tisuće korisnika, te da su na dan 31. svibnja ove godine u isplati imali ukupno nešto malo više od 12,7 tisuća aktivnih ugovora o mirovini. Od toga je 209 ugovora bilo o mirovini iz obveznog, a oko 12,5 tisuća o mirovini iz dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, kojima od sutra kreće i isplata viška nastalog iz pozitivne razlike između isplaćene mirovine i prinosa.

"Godišnje ulažući sredstva za isplatu mirovina ostvarujemo prinos za korisnike mirovina, a pozitivna razlika između onog što smo isplatili mirovine i ostvarili prinos je višak kojeg ćemo ove godine isplatiti korisnicima treću godinu za redom. Isplatit ćemo zapravo dio tog viška, a dio čuvamo za rezervu", objasnila je članica Uprave RMOD-a Biserka Žalac, dodajući da će ove godine iz tog viška za isplatu korisnicima ići ukupno oko 6,5 milijuna kuna. 

Važnim je za poslovanje označila i 2019. godinu, jer tada, kako je objasnila, prva generacija žena, koje su na početku mirovinske reforme morale ući u II. stup (2002. godine imale su manje od 40 godina života), ispunjava uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu.

"To su žene rođene 1962. i one će 2019. godine s 57 godina i šest mjeseci, po sadašnjoj regulativi, imati uvjete za prijevremenu starosnu mirovinu. Ako se one zbog životnih okolnosti odluče aktivirati tu prijevremenu mirovinu, po sili zakona će koristiti mirovinu u kombinaciji I. i II. stupa i neće se moći vratiti natrag u prvi stup da bi dobile dodatak od 27 posto. Zato je jako važno da se do tog razdoblja, odnosno da se iduće godine donese zakonski okvir koji bi izjednačio mirovine članova fondova koji će morati ići u mirovinu s onima koji još uvijek imaju opciju izbora", poručila je Žalac.

Po saznanjima koje imaju, na zakonu se radi, već postoji i njegov nacrt prijedlog i rade se izračuni, a nadaju se i da neće biti zastoja ili kretanje ispočetka zbog nove promjene ministra rada i mirovinskog sustava

.

Osvrćući se na demografske trendove u Hrvatskoj, Europi i svijetu, a što je mirovinskim osiguravajućim društvima važno za planiranje poslovanja i očekivanja od tržišta na kojima rade, predsjednik Uprave RMOD-a Željko Bedenic naglasio je da će se, prema svim predviđanjima, broj stanovnika u Hrvatskoj stalno smanjivati, sa 4,2 milijuna iz 2015. na njih oko 3,2 milijuna 2060. i da to treba imati na umu u planiranju svih politika.

Za Hrvatsku bi, smatra, bilo važno da se "Hrvati trgnu i počnu više raditi, jer nemoguće je da 50 posto ljudi ne radi, a pogotovo da cijela Slavonija i Lika stoje zapušteni pa i napušteni". 

Poručio je i kako su Hrvatskoj nužne reforme, aktiviranje zapuštenih i neiskorištenih potencijala te je potrebno više raditi.

"Mislim da smo i mi u Hrvatskoj sposobni raditi i sa 67 pa i sa 72 godine, što već postoji u razvijenim zemljama, gdje po nekim statistikama 72 posto stanovništva starijeg od 65 godina aktivno radi", naglasio je Bedenic.