udar na buduće umirovljenike

Dok se političari svađaju, mirovine potiho padaju u bezdan. Tko to može hitno zaustaviti?

03.05.2017 u 13:34

Bionic
Reading

Ako se doslovno provede ono što je Vlada navela u Programu konvergencije za razdoblje od 2017. - 2020. već za dvije godine novi umirovljenici imat će osjetno niže mirovine od postojećih. Stručnjaci za mirovinski sustav upozoravaju kako vladajući moraju odmah reagirati i spriječiti takav scenarij

U Programu konvergencije, dokumentu kojeg je Vlada usvojila prošli tjedan, piše sljedeće:

'Uvođenjem obveznog drugog mirovinskog stupa od 2027. godine nadalje većina novih umirovljenika primat će osnovnu mirovinu iz 1. stupa i mirovinu iz 2. stupa. To znači da će se rashodi za mirovine isplaćene iz prvog stupa postupno sve više smanjivati. To će smanjenje biti značajnije zato što umirovljenici koji će primati mirovinu iz oba stupa neće imati dodatak od 27 posto na dio mirovine koji se isplaćuje iz 1. stupa.'

Stručnjak za mirovinski sustav Danijel Nestić objašnjava kako se ne radi o ukidanju dodataka na mirovine već o primjeni Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, koji je donesen još 2007. godine.

'Zakon o dodatku propisuje da pravo na dodatak na mirovinu, koji sada iznosi 27 posto, imaju osobe koje cijelu svoju imovinu dobivaju iz prvog stupa. Ovakvim uređenjem dodatka proizlazi da osobe koje su osigurane u prvom i drugom stupu nemaju pravo na uvećanje dijela svoje mirovine koju dobivaju iz prvoga stupa za 27 posto', rekao je za tportal Nestić.

Podsjetimo, 2002. provedene je mirovinska reforma. Početkom te godine započeo je prelazak na sustav koji se temelji na individualnoj kapitaliziranoj štednji (obavezni 2. i dobrovoljni 3. mirovinski stup). Ljudima koji su u trenutku osnivanja drugog stupa imali između 40 i 50 godina omogućeno je da se vrate u prvi stup kako bi imali veću mirovinu.

Ali u prvi stup se ne mogu vratiti oni koji su 2002. imali manje od 40 godina, znači svi oni koji su rođeni 1962. godine i kasnije. Tako ne mogu dobiti niti dodatak od 27 posto.

Prve bi se na udaru novih pravila mogle naći žene rođene 1962. godine. Ako će imati dovoljno radnog staža moći će u prijevremenu mirovinu već 2019. godine, ali im se neće isplatiti dodatak od 27 posto. 

'To bi bilo nepravedno i značilo bi snažan pad mirovina za veliki broj budućih umirovljenika', istaknuo je Nestić.

On smatra kako bi Vlada trebala reagirati i izmijeniti Zakon o dodatku na mirovine koji bi omogućio da svi osiguranici imaju pravo na dodatak na mirovinu. Prema njegovom mišljenu to bi bilo najpravednije, a za državu najracionalnije rješenje.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava pak poručuju kako nitko od budućih umirovljenika neće biti zakinut.

'Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju radit ćemo na temelju analiza. Pritom ćemo misliti na sve kategorije budućih umirovljenika i nitko od njih neće biti zakinut', izjavili su iz ministarstva za Jutarnji list.