ZAOSTACI IZ 2007.

Vlada ispunjava Glasnovićeve zahtjeve, kreću mirovine za HVO

08.05.2017 u 20:37

Bionic
Reading

Tri dana nakon što je saborski zastupnik Željko Glasnović objavio popis uvjeta pod kojima će podržati novu parlamentarnu većinu premijera Andreja Plenkovića, vlada je već krenula s ispunjavanjem njegovih zahtjeva

Između ostaloga, Glasnović je od Vlade tražio da se što žurnije riješi isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je danas da će u četvrtak, 11. svibnja, isplatiti neisplaćene svote mirovina za 2007. korisnicima koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i njihovim nasljednicima u Republici Hrvatskoj, a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u svibnju 2017. s mirovinom za travanj 2017.

Riječ je o korisnicima invalidskih mirovina ostvarenih prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici HVO-a te nasljednicima umrlih korisnika.

Uz isplatu zaostataka pripadnicima HVO-a,  Glasnović je postavio još niz zahtjeva vezanih uz prava hrvatskih branitelja i pripadnika hrvatske dijaspore.

Prema procjenama, ispunjavanje Glasnovićevih zahtjeva koštat će porezne obveznike između milijardu i dvije milijarde kuna.

Predsjednik  Vlade Andrej Plenković upitan kada se može očekivati isplata oko 1,2 milijarde kuna za mirovine HVO-a, odgovorio da je to proces i da će se vidjeti priopćenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te da je riječ o postupnoj isplati obveza koje su ionako na dnevnom redu. Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je i kako se ne radi o 1,2 milijarde kuna i da je to teza koja je lažna. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić pojasnio je kako će do isplate mirovina doći kroz nekoliko dana i da u konkretnom slučaju dug pripadnicima HVO-a iznosi više do 200 milijuna kuna i  bit će isplaćen u nekoliko faza te financiran primicima koje Hrvatska dobiva od zavoda za mirovinska osiguranja u regiji, a u tom kontekstu prvih 82 milijuna kuna su primljena na račun HZMO-a i nema nikakvog razloga da budu isplaćena.

'Ukupan iznos (od 1,2 milijarde kuna) je paušalna izjava Predraga Matića (zastupnika SDP-a  i bivšeg ministra branitelja) i vrlo bismo rado vidjeli o kojim se iznosima radi iz njegove perspektive i što podrazumijeva pod  iznosom od  1,2 milijarde kuna. To jednostavno nije točna teza', ustvrdio je Ćorić.

Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, podnijela je zbog toga u ponedjeljak kaznenu prijavu Uskoku protiv premijera Plenkovića jer sporazum smatraju primjerom političke korupcije.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić taj je zahtjev ocijenio smiješnim. "To na što oni aludiraju bilo je programu HDZ-a što se tiče statusa branitelja", podsjetio je.