prvi u jugoistočnoj europi

Radnici Ikee dobili kolektivni ugovor: Božićnica i regres veći 20 posto, povećan broj dana godišnjeg, ekstra paket zdravstvenog...

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 04.11.2021 09:07
  • Objavljeno 04.11.2021 u 08:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Najavljujući da će u siječnju iduće godine zaposlenicima isplatiti nagradu u znak zahvalnosti za trud tijekom pandemije, što u Hrvatskoj ispada u prosjeku 2118 kuna (bruto) po radniku, Ikea je objavila da je nedavno sklopila i prvi kolektivni ugovor na području jugoistočne Europe i to u - Hrvatskoj, piše Jutarnji list

Odnosi se na 660 zaposlenika tvrtke IKEA Hrvatska, a o njemu se pregovaralo godinu dana sa Sindikatom trgovine, uglavnom preko aplikacija poput Zooma jer je regionalna uprava u Beogradu, a sklopljen je na pet godina.

Iz kompanije kažu da se njime jamče postojeća prava radnika, a "postignut je i dogovor o povećanju prava poput 20 posto većeg iznosa božićnice i regresa te je povećan broj dana godišnjeg odmora, koji maksimalno može trajati 34 dana". To znači, kako doznaje Jutarnji list, da će božićnica i regres iznositi po 1500 kuna.

Rad nedjeljom plaćen je 35 posto više nego ostalim danima, a prekovremeni rad i rad blagdanima plaća se 50 posto više. Kako kaže sindikalni povjerenik Branimir Ilijanić, tražili su više od toga, ali zasad nisu uspjeli. Također, plaće nisu definirane tim ugovorom.

'Naši zahtjevi bili su teški 3-4 milijuna eura i bilo bi iluzorno očekivati da će baš sve proći. Zadovoljni smo da imamo prvi kolektivni ugovor, to nam je temelj, a za ostalo očekujemo da će uskoro slijediti nastavak pregovora', dodaje.

Između ostaloga, čekaju se izmjene Zakona o trgovini kojima će se ograničiti rad nedjeljom te prijedlog Uprave pravilnika o plaćama.

IKEA dostavni centar u Rijeci

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Plaće se trenutno definiraju prema Ikeinu globalnom modelu, uz prilagodbe hrvatskom zakonodavstvu, a općenito su malo više od državnog prosjeka, kaže Ilijanić. Jedan od sindikalnih zahtjeva ipak je bio, primjerice, povećanje plaća blagajnicama, kao i to da noćni rad u logistici bude plaćen 100 posto više, a ne 50 posto.

Tražili su i povećanje dodataka za rad nedjeljom i blagdanima te prekovremeni rad, kao i da se, po uzoru na Austriju, uvode novi dodaci za rad subotom poslijepodne.

Kolektivnim su ugovorom definirana razna materijalna prava - otpremnine u slučaju odlaska u mirovinu, kolektivno osiguranje radnika te naknade obiteljima u slučaju smrti ili invalidnosti, kao i jubilarne nagrade, darovi djeci, ali i pokloni za sklapanje braka ili za okrugle rođendane, a Ikea će i za rođenje djeteta darovati poklon-bon u iznosu od 2000 kuna.

Ilijanić kao bitno naglašava da su pojačali zdravstveno osiguranje zaposlenika koji, uz osnovni paket dopunskog i dodatnog osiguranja, sada imaju i ekstra paket u vrijednosti od 10.000 kuna godišnje za specijalističke preglede, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!