dugo se čeka

Police Ikee praznije nego inače. Otkrili smo zašto nema robe i kada se očekuje normalizacija: 'Svi naši proizvodi možda neće biti dostupni, imajte razumijevanja'

Bionic
Reading

Police Ikee u Zagrebu zamjetno su praznije nego inače. U vremenima u kojima u svijetu nedostaje elementarnih sirovina poput građevinskog materijala ili čipova za računala prvi manjkovi osjetili su se i na policama trgovina s namještajem. Upitali smo zagrebačku podružnicu Ikee jesu li i oni upali u probleme s nabavom sirovina i logističke zavrzlame na svjetskim oceanima ili je stvar u nečem drugom

Tijekom posljednje godine pandemije globalno smanjenje kapaciteta oceanskog prometa stvorilo je izazove za sva poduzeća ovisna o oceanskom prijevozu, uključujući poslovanje Ikee.

Kažu nam da su kontinuirani poremećaji, zagušenja luka i povijesno velika potražnja stvorili neravnotežu na ukupnom tržištu oceanskog teretnog prometa, što rezultira ograničenjima u poslovanju.

'Želimo zahvaliti našim kupcima na razumijevanju toga da u ovo vrijeme možda neće svi proizvodi biti dostupni. Nastavit ćemo raditi i poduzimati daljnje radnje kako bismo povećali dostupnost proizvoda, a kupcima pružili bolje iskustvo', poručuju za tportal.

U Ikei su poduzeli mnoge izvanredne radnje tijekom pandemije, poput unajmljivanja brodova, najma vanjskih skladišta, kupnje kontejnera, korištenja alternativnih ruta i načina prijevoza, poput željeznice iz Kine u Europu, kako bi roba što prije došla do kupaca.

'S našim partnerima učinili smo sve što možemo, što još uvijek nije dovoljno za popunu zaliha cijelog našeg asortimana', rekli su.

  • +14
Ikea Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Lanci opskrbe i dalje su pod utjecajem nestabilne situacije i suočavaju se s velikim izazovima zbog pandemije, što utječe na transport, sirovine, nabavu i proizvodnju. Ovi izazovi utječu i na Ikeu, s velikim ograničenjima u kapacitetima za prijevoz oceanima.

'Zbog sporog oporavka industrije oceanskog prometa i preuzimanja pune odgovornosti za korisničko iskustvo, poduzeli smo neke vrlo odlučne mjere kako bismo našem asortimanu osigurali prioritet', dodali su.

Ikeina gejming kolekcija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ikea

Na pitanje kad očekuju normalizaciju situacije kažu:

'Za sada tek možemo reći da odluka o prioritiziranju ponude vrijedi za našu poslovnu godinu 2022. (rujan 2021. - kolovoz 2022.).'

Drugim riječima, nestašica robe mogla bi potrajati i veći dio iduće, 2022. godine.

U domaćem trgovačkom lancu Emmezeta i u proizvođaču namještaja Prostoria kažu da zasad nemaju problema s popunjavanjem polica te da se roba redovito isporučuje kupcima.

'Zasad nema nikakvih problema po pitanju sirovina i rokova dostave. Domaći lanci nemaju toliko problema koliko ih imaju velike multinacionalke', poručio je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.