KREATIVNO OSIGURANJE

Pušenjem do bolje mirovine

  • Autor: DW/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.08.2009 15:58
  • Objavljeno 11.08.2009 u 15:06
pušenje

pušenje

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Gledajući samo na papiru, nema razloga protiv takve računice. Ali svejedno se podigla prašina zato što neki njemački osiguravatelji nude bolje mirovine kroničnim pušačima, previše gojaznima ili srčanim bolesnicima

Ideja potječe iz Velike Britanije. Još od početka devedesetih tamo se nudi posebno mirovinsko osiguranje za one za koje se može pretpostaviti da ionako neće doživjeti duboku starost. Naravno da to tako ne piše u polici mirovinskog osiguranja s takozvanim 'Non-Standard Annuities' - netipičnim isplatama.

Ali u Njemačkoj se osiguravatelji ipak još nećkaju. Samo nekoliko njih nudi 'Individualnu policu' mirovinskog osiguranja, gdje kronični pušač ili veoma debela osoba doista može dobiti i gotovo dvostruko višu mirovinu nego 'obični' osiguranik. Jedan od ponuđača je Alternative Investments Deutschland (AID), čiji predstavnik ističe da osiguravatelj u tom slučaju kreira ponudu prema nalazu kućnog liječnika. Konačno, osiguravatelj ne želi da mu se među one koji puše najmanje kutiju cigareta na dan 'švercaju' i oni koji uopće ne puše. Utoliko mogu tražiti da se utvrdi količina cotinina - tvari koja nastaje od uživanja nikotina - u tijelu osiguranika.

Sramežljivi osiguravatelji

Drugi osiguravatelji se ipak ne usuđuju tako glasno reklamirati nezdravi način života - ali su spremni davati veću mirovinu onima za koje se može pretpostaviti da neće dugo uživati u 'trećoj dobi'. Minhenski životni osiguravatelj 1871 zato objašnjava da konačni iznos mjesečne mirovine računa tek tri mjeseca pred odlazak u penziju - naravno, uz dozvolu osiguranika. Ali ako se pri tom pregledu utvrdi da je budući umirovljenik već imao srčani udar i da mu je već ugrađeno više premosnica, onda je i osiguravatelju jasno da će osiguranik živjeti barem dvije ili tri godine manje od prosjeka - i da mu umjesto, recimo, 1.000 eura mjesečno, može isplaćivati 1.119 eura, kako su izračunali matematičari osiguravajućeg zavoda.

Povrh toga, osiguravatelj iz Münchena dodaje da zapravo već odavno nudi takvu policu - još od 1999, ali da je odaziv dosad bio slab. Jedan od problema su bili i akviziteri. Jer oni su potencijalnom osiguraniku morali postaviti neugodna pitanja o zdravlju i zdravstvenim navikama - što su radije redovito 'zaboravljali'. Zato je taj osiguravatelj preradio svoj model mirovinskog osiguranja i ugradio ga u 'običnu' ponudu, kakvu nudi osiguranicima za dodatnu mirovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi