PRILIKA ZA ULAGANJE

Istarski turistički biser koji vodi bivši Adrisov menadžer i domaći prvak socijalnog poduzetništva izlazi na Zagrebačku burzu

10.12.2021 u 06:10

Bionic
Reading

Ulagačima na Zagrebačkoj burzi u novoj godini na raspolaganju će biti još jedna turistička dionica. Burzovnu ponudu obogatit će kompanija Mon Perin iz istarskih Bala

Mon Perin je osnovan 2005. s idejom ulaganja u lokalnu zajednicu, mlade i zapošljavanje lokalnog stanovništva. Riječ je o jedinstvenom modelu socijalnog poduzetništva koje danas okuplja oko 800 dioničara, Baljana i ‘prijatelja Bala’. Inicijativu je predvodio Plinio Cuccurin, bivši menadžer Adris grupe, a danas najveći dioničar Mon Perina.

Održivo poduzetništvo u slučaju Mon Perina i Bala znači da se cijeli projekt razvija po mjeri i potrebama lokalnih stanovnika. Zaposlenici i suvlasnici Mon Perina, kao i stanovnici Bala, kroz općinu sudjeluju u kreiranju, donošenju projekata i njihovoj realizaciji, a Mon Perin dijelom dobiti financira društvene aktivnosti u Balama podižući standard lokalnog stanovništva.

Glavna djelatnost Mon Perina je turizam. Okosnicu poslovanja čini moderni kamp s četiri zvjezdice te s prostranim i opremljenim parcelama za šatore i mobilne kućice. Tvrtka se bavi i komplementarnim uslugama, ugostiteljstvom, poslovanjem nekretninama i iznajmljivanjem plovila.

Mon Perin ima i difuzni hotel s luksuznim vilama te Paleo park, kombinaciju tematskog zabavnog vodenog parka i edukativno-istraživačkog poligona za popularizaciju arheološkog nalazišta i ‘baljanskih dinosaura‘.

Kompanija pored nekretnina posjeduje vrijednu financijsku imovinu. Riječ je o 216.590 redovnih dionica Adris grupe (2,25 posto vlasništva), a koje je u kapital unio Plinio Cuccurin kao najveći pojedinačni dioničar.

Cuccurin, treći po veličini suvlasnik Adris grupe s udjelom od 6,22 posto, drži 43,7 posto dionica Mon Perina (osobno i putem tvrtke Plinio d.o.o.).

U rekordnoj pretpandemijskoj 2019. prihodi Mon Perina iznosili su 48,3 milijuna kuna, a čista dobit dosegnula je 11,4 milijuna kuna. Lani je pod utjecajem pandemije uknjižen gubitak od 3,8 milijuna kuna, a prihodi su potonuli 38 posto, na 29,1 milijun kuna.

  • +3
Kamp Mon Perin Izvor: Promo fotografije / Autor: Mon Perin

Prije dvije godine tvrtka je preoblikovana u dioničko društvo, a ove godine provedene su pripreme za izlazak na tržište kapitala. Na skupštini dioničara održanoj u srpnju donesene su odluke o dokapitalizaciji društva i uvrštenju dionica na Zagrebačku burzu.

Tijekom studenog uspješno je provedena dokapitalizacija vrijedna 35,5 milijuna kuna. Upisano je više od milijun novih dionica, slijedom čega se temeljni kapital nominalno povećava s 96 na 106,73 milijuna kuna.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mon Perin

Prikupljeni kapital u Mon Perinu namjeravaju iskoristiti za unapređenje standarda turističkih kapaciteta. Između ostaloga, planira se podići kvalitetu usluge kampa s četiri na pet zvjezdica.

Uvrštenje dionica na Službeno tržište Zagrebačke burze očekuje se početkom 2022. godine. Zahtjev je u proceduri, a točan datum uvrštenja ovisi o odobrenju Hanfe i Burze.