vole USD i CHF

Provjerili smo koliko se lani nakupilo štednje u bankama i štede li sad Hrvati u bilo čemu drugom osim eura

13.02.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Hrvati iz godine u godinu povećavaju štednju u bankama, a kako smo 1. siječnja uveli euro i pozdravili se s kunom, odlučili smo provjeriti koliko ljudi nakon konverzije ima štednju u eurima, a koliko u drugim valutama. Na kraju 2022. ukupan iznos oročenih depozita kućanstava iznosio je 69,8 milijardi kuna, prema podacima koje nam je ustupila Hrvatska narodna banka (HNB). Hrvati nastavljaju štedjeti, najviše u eurima, ali i drugim valutama, pri čemu su najinteresantniji američki i australski dolar te švicarski franak

'Na kraju 2022. najveći dio oročenih depozita kućanstava je u stranoj valuti (54,6 milijardi kuna ili 78,2 posto), od čega 49,7 milijardi kuna (91,0 posto) u euru, 3,5 milijardi kuna (6,4 posto) u američkom dolaru te ostatak od 1,4 milijarde kuna (2,6 posto) u ostalim valutama (uglavnom švicarski franak i australski dolar).

Ostatak od 15,2 milijarde kuna (21,8 posto) odnosio se na oročenja u kunama, koja su sad u eurima, a gotovo isti trend ponavlja se i kod poduzeća i njihovih depozita, navode nam iz HNB-a.

Podaci za kraj siječnja još uvijek nisu dostupni, no uvođenjem eura svi su kunski depoziti automatski konvertirani u eurske, čime bi – na osnovi podataka iz prosinca – udio depozita oročenih u domaćoj valuti (euru) mogao dosegnuti oko 93 posto ukupnih oročenih depozita, a ostatak bi se onda odnosio na oročenja u stranim valutama.

Kakva je situacija u bankama?

Nakon uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj udio depozita građana u Erste banci u eurima iznosi 95 posto, u američkim dolarima četiri posto, a u ostalim valutama jedan posto. Osim što su depoziti u kunama konvertirani u eure, nije bilo promjena u strukturi depozita. 'U Erste banci oročena štednja je moguća u svim valutama s tečajne liste banke te postoji više vrsta štednje za građane. Kamatna stopa za oročenu štednju s jednokratnim i višekratnim uplatama iznosi 0,02 posto, a kamatna stopa za dječju štednju i štednju za mlade iznosi 0,10 posto za sve valute', kažu nam iz Erste banke.

Tijekom 2022. godine, posebno prema kraju godine, zabilježili su rast depozita, odnosno 'nastavak dugogodišnjeg stabilnog i kontinuiranog trenda rasta'. 'Pritom je povećanje u prvom dijelu godine u najvećoj mjeri generirano rastom prihoda od turizma, a rast depozita u drugom dijelu godine može se povezati s uvođenjem nove valute, odnosno konverzijom', zaključuju.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Štednja u eurima u OTP banci iznosi 91 posto ukupne štednje, a ostale valute sudjeluju s devet posto. 'Oročena štednja sudjeluje s 20 posto u ukupnoj štednji građana. Osim u eurima, nudimo oročenu štednju u američkom dolaru (USD), kanadskom dolaru (CAD), australskom dolaru (AUD) i funti (GBP). Štednja građana, kako u kunama, tako i u eurima, u 2022. godini bila je u kontinuiranom rastu', kažu kratko iz OTP banke.

Iz PBZ-a kažu da tijekom prethodnog razdoblja kretanje ukupnih depozita stanovništva bilježi kontinuirani rast, osobito u dijelu transakcijskih računa. 'U valutnoj strukturi oročenih depozita prevladavaju depoziti u eurima. Tradicionalno, hrvatski građani, kao i klijenti PBZ-a, dominantno štede u eurima. Osim u euru, banka nudi mogućnost ugovaranja oročene štednje u američkom dolaru', odgovaraju iz PBZ-a.

Što se ukupnih depozita Zagrebačke banke tiče, kažu da imaju stabilan mjesečni rast, a većina oročene štednje građana je u valuti euro. Korisnici mogu birati između dva oblika oročene štednje – s jednokratnim i višekratnim uplatama. 'Osim u valuti euro, naša Otvorena štednja, najfleksibilniji model štednje, klijentima nudi mogućnost oročavanja i u drugim valutama – američkom dolaru (USD), kanadskom dolaru (CAD), australskom dolaru (AUD) i funti (GBP)', navode.