POSLODAVCI OŠTRO O VLADI

Proračun nije održiv niti u kratkom roku

31.07.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Iz HUP-a upozoravaju da su predložene intervencije u porezni sustav vrlo ishitrene i iznimno kompliciraju porezni sustav. Takve brzoplete intervencije čine porezni sustav nesigurnim, a najavljuju se i novi porezi što svakako negativno djeluje na investitore.

'Rashodovna strana nije doživjela nikakve ozbiljnije promjene te je i dalje proračun neodrživ čak i u kratkom roku. Ono što je jako zabrinjavajuće da se odluke donose pod snažim utjecajem populizma svih oblika a to je siguran put u loša rješenja,' komentirali su iz HUP-a poteze izvršne vlasti u krizno vrijeme.

Poslodavci navode kako se uvjeti poslovanja u Hrvatskoj dodatno kompliciraju. Posljednji rebalans nije doprinos zaokretu u ekonomskoj politici, te se njime lošu situaciju pokušava riješiti lošim rješenjima.

Podsjećaju da su od izbijanja svjetske financijske krize konzistentno i principijelno upozoravali Vladu, sindikate i javnost na krizu, na njezine posljedice, predlažući brojna i konkretna rješenja kako bi ublažili posljedice krize. Vladi ali i većini sindikata bilo je neprihvatljivo priznati krizu, a kamoli djelovati, optužujići poslodavce za katastrofičnost, i djelovanje u skladu sa svojim tzv. uskim interesima.

Godina je započela s povećanjem rashoda, zbog povećanje plaća od 6% u javnim službama, 'što je dodatno pogoršalo likvidnost ukupnog domaćeg financijskog sustava. Čitavo proljeće vodila se rasprava o neradnoj nedjelji kada su podaci pokazivali dramatičan pad maloprodaje, da na kraju tu odredbu nije ukinula Vlada RH, već je intervenirao Ustavni sud.' navodi se u priopćenju.HUP podsjeća da su mjesecima upozoravali vladu i sindikate da su javna poduzeća glavni uzročnik povećanja nelikvidnosti, što je priznato tek u srpnju, kada su se potpomognuto i nekim političkim događajima ubrzale posljedica ekonomske krize.

'Dugotrajno izbjegavanje priznavanja dubine krize u zemlji dobilo je svoj epilog: duboka ekonomska kriza prijetila je bankrotom proračuna što je proizvelo brojne prijedloge Vlade RH koji su bili nekonzistentni i vrlo često proizvod političkih dogovora koalicijskih partnera, a ne zdrave ekonomske logike,' stoji u priopćenju.

U HUP-u se nadaju da će u Hrvatskoj ipak doći do ozbiljnog dijalog 'o modelu promjene stanja u kojem se nalazimo svi zajedno iako za njega nismo svi jednako zaslužni. Treba djelovati brzo, konzistentno i znatno više na temelju ekonomske a ne političke logike. Rješenja ima, još nam samo treba i volja da ih primijenimo,' navodi se u priopćenju.