Ministar financija

Primorac: Više od 80 posto jedinica prepoznalo priliku rasteretiti građane

15.01.2024 u 15:54

Bionic
Reading

Ministar financija Marko Primorac rekao je u ponedjeljak da se od 302 jedinice lokalne samouprave koje su imale prirez, njih 242 odlučilo ne kompenzirati gubitak prireza uvođenjem maksimalnih stopa poreza na dohodak, odnosno stopa koje bi im omogućile prikupljanje iste razine prihoda

„Preko 80 posto jedinica koje su imale prirez, prepoznalo je priliku da dodatno svojim intervencijama rasterete građane i smanjilo je to porezno opterećenje“, rekao je ministar u saborskom aktualnom prijepodnevu, a odgovarajući HDZ-ovu Darku Soboti.

Učinak Vladinih mjera pokazao je na primjeru Osijeka, gdje porezno rasterećenje obitelji s dvoje djece donosi 69 eura mjesečno, 828 eura na godišnjoj razini.

To uopće nije zanemarivo, rekao je Primorac i dodao kako, očekivano, dolazi do promjene strukture poreznog opterećenja, sa oporezivanja dohotka od rada, na oporezivanje dohotka od imovine.

Maja Grba Bujević (HDZ) navele je kako se posljednjih dana puno govori o koeficijentima za državne i javne službe, kako su posebno glasni liječnici, koji prozivaju Vladu da nije ostvarila povećanje plaća, već ih je uslijed inflacije, smanjila, pa zatražila od nadležnog ministra da se o tome očituje.  

Ministar Vili Beroš odgovara da može razumjeti zauzimanje liječničkih udruga za poboljšanje njihovih materijalnih prava, ne i negiranje svih postignuća, koja su u mandatu ove vlade, najviša do sada.

Ilustrirao je to primjerom prosječne specijalističke plaće od 2016. do danas. Plaća mu je porasla za čak 87 posto, osnovica za 40 posto, koeficijent za 86 posto, a liječnički dodatak na odgovornost sadržan je u novom tzv. hibridnom koeficijentu, naveo je.

Sve to, dodao je, govori da je Vlada vrednovala rad liječnika, poglavito tijekom covida, a ako se pogledaju „čiste“ brojke, od 2016. do 2022. ukupno smo samo za plaće povećali opseg sredstva za 500 milijuna eura, istaknuo je.

Samo u 2023., opseg tih sredstva samo za plaće podignut je za 226 milijuna eura, a plan je da se plaće u ovoj godini povećaju za 230 milijuna eura.

Kada se sve to zbroji, do sada nije viđeno ovakvo povećanje plaće u zdravstvenom sustavu, rekao je ministar Beroš.