šef porezne uprave

Kutleša otkrio kako je dio gradova i općina povećao porez na dohodak građanima

02.01.2024 u 20:28

Bionic
Reading

S prvim danom nove godine na snagu je stupio niz poreznih i drugih zakonskih izmjena koje će povećati dohotke zaposlenih, i to najviše onih s nižim plaćama

O poreznim izmjenama i drugim temama u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Kada je riječ o fiskalizaciji, u 2023. bilo je otprilike jedan posto više računa, a 18 posto više prihoda , što znači da je iza otprilike istog broja računa stoji mnogo veća potrošnja. Što to konkretno znači pojasnio je Kutleša.

'Tih jedan posto predstavlja 35 milijuna eura, što znači kao da smo prošle godine imali pet dodatnih dana u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče samog iznosa, 18 posto predstavlja 6,3 milijarde eura veći iznos fiskaliziranih računa i dostigli smo 40 milijardi eura fiskaliziranih računa u prethodnoj godini, rekao je Kutleša.

Komentirao je i značaj ukidanja prireza i kako će se to što jedinice lokalne samouprave mogu i dalje samostalno određivati stope poreza na dohodak generalno odreziti na porezne prihode.

'Zaprimili smo odluke većine jedinica lokalnih uprava i samouprava koje su objavljene u Narodnim novinama krajem prethodne godine i već sada vidimo da je značajan dio njih smanjio nižu stopu poreza na dohodak, čak 46 posto njih ima nižu stopu u odnosu na prethodnu godinu, dok 47 posto njih ima nižu ovu veću stopu u odnosu na prethodnu godinu. Ima i onih koje nisu mijenjale ništa, no manji dio je povećao porezni pritisak u svojim jedinicama. Građani će moći vidjeti koje su to jedinice na stranicama Porezne uprave. Detaljno ćemo analizirati svaku od tih odluka', rekao je.

Upitan što stope poreza na dohodak koje određuju jedinice lokalne samouprave znače za cijenu rada i  hoće li to produbiti neke razlike i hoće li cijena rada za isto zaposlenje imati značajne razlike ovisno o tome gdje čovjek živi Kutleša je rekao da će se razlike svakako osjetiti.

'Svakako će se razlike osjetiti ako imamo stopu poreza na dohodak od 35,4 posto u gradu Zagrebu, a već nedaleko od Zagreba imamo 28 posto, recimo u Samoboru. Onda je ta razlika značajna i svakako će dovesti do toga da za isti rad pojedini grad usteže više nego neki drugi', objasnio je ravnatelj Porezne uprave.

Za porezne dužnike, osniva se pri policijskom USKOK-u osniva se posebna služba, a ravnatelj Porezne uprave govorio je o tome što je zapravo cilj.  

'Moram naglasiti da je naplata porezne uprave zaduženih obveza preko 98%. Za onaj ostatak provode se mjere prisilne naplate, no uvijek postoje poduzetnici ili fizičke osobe koji pokušavaju različitim smicalicama izbjeći plaćanje poreza. Upravo takvi koji se nalaze na listama dužnika, a znamo da njihov životni stil ne odgovara nemogućnosti plaćanja poreza, bit će podvrgnuti istragama poreznog USKOK-a koje smo dodatno ojačali. S 25 djelatnika pojačali smo tu službu na 30, odnosno sektor na 37 djelatnika, a jedan od njihovih zadataka bit će istrage i poreznih dužnika koji su različitim načinima onemogućavali naplatu poreznog duga, zaključio je Kutleša.