gomilanje nekretnina

Od 20 stanova u Hrvatskoj, tri su prazna. Je li vrijeme za porez na nekretnine?

02.01.2024 u 22:58

Bionic
Reading

Prema podacima o nepotrošnji električne energije u velikim gradovima neuseljenih stanova je 13 do 15 posto. Dakle, od 20 stanova, tri su prazna. Može li porez na nekretnine biti alat kojim bi se vlasnike natjeralo da te stanove stave na tržište, kako bi se na koncu smanjile cijene kvadrata ili najma i može li taj porez trebao biti u funkciji punjenja lokalnih proračuna?

U predizbornoj kampanji otvarati pitanje uvođenja poreza na nekretnine potencijalno je pogubno za svaku stranku. No u SDP-u očito procjenjuju da zapravo nemaju što izgubiti.

“Nužno je ako se želi zaustaviti odseljavanje iz zemlje omogućiti mladim ljudima pristojan život u ovoj zemlji, nužno je imat stambenu politiku koja će osigurati samo jedan cilj, a to je da na tržištu postoje stanovi koji su dostupni ljudima koji zarađuju za život u Hrvatskoj”, rekao je Josip Tica, predsjednik SDP-ovog savjeta za gospodarstvo za N1.

Tica je ekonomist koji se tim pitanjem bavi desetljećima. No, za one koji vode dnevnu politiku u SDP-u, u ovom trenutku najvažnije je da se priča. Pa makar i loše. A svakako bolje o temi koja je doista krucijalna i zanima građane, nego o promašenim plakatima o umirovljenicima i štriku oko vrata.

“Vrijeme je već i bilo, a pogotovo sad, da se uvede porez na nekretnine. Pitanje je vrlo kompleksno, nije lagano dati specifične odgovore, ali potrebno je uvesti porez na nekretnine”, kazao je Damir Bakić, saborski zastupnik, Možemo!.

No, potezi osmišljeni na buđenje tržišta mogu ga i ubiti, upozoravaju iz nekretninskog sektora.

“Ja se sjećam kad je bila zadnja ozbiljna priča, još je bio ministar Slavko Linić, kad se pričalo o porezu, pa izašlo u novinama članak koliko će biti porez na stan od 50 kvadrata, mjesec dana nam telefon nije zazvonio. Tako da, kad se priča o porezima, treba biti jako oprezan, objasnio je Boro Vujović, vlasnik nekretninske agencije.

U HDZ-u oprezno procjenjuju, neosmišljenom pričom o porezu na nekretnine, za koji bi preduvjete ionako morali pripremati više godina, mogu više izgubiti nego dobiti.

“Mi o tome nismo razgovarali na Vladi, ja to odbijam kao stav vlade”, rekao je Branko Bačić, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, 20. prosinca 2023.

No, Bačić ipak ističe njegova Nacionalna strategija stambene politike do proljeća treba donijeti mjere i iz porezne politike.

Hoće li, dakle, možda ipak izvući batinu za one koji gomilaju stanove koji im samo stoje prazni?

“Ne možemo samo govoriti o batini, možda postoji i mrkva”, kazao je tada ministar.