TREĆE TROMJESEČJE

Prihodi Ericsson grupe pali zbog slabijih ulaganja u mreže u Kini

23.10.2015 u 13:02

Bionic
Reading

Prihodi švedskog proizvođača mobilne telekomunikacijske opreme Ericssona smanjeni su u trećem tromjesečju zbog posustalih ulaganja u mobilne mreže u Kini dok je dobit uvećana temeljem smanjenih troškova poslovanja, pokazuje izvješće objavljeno u petak

U razdoblju od srpnja do rujna usporedivi prihodi prilagođeni za utjecaj valutnih tečajeva smanjeni su devet posto, na 59,2 milijarde švedskih kruna (6,29 milijardi eura). Ako se isključe ti faktori, porasli su tri posto.

U Ericssonu napominju da su u Kini oslabila ulaganja u mobilne mreže četvrte generacije a posustala su i ulaganja u mobilni širokopojasni pristup Internetu u Rusiji, Brazilu i pojedinim dijelovima Bliskog istoka, 'zbog slabog makroekonomskog okruženja'.

U Sjevernoj Americi poslovanje sa mobilnim širokopojasnim pristupom Internetu ostalo je nepromijenjeno u odnosu na prethodno tromjesečje a smanjilo se u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dodaju.

Operativna dobit povećana je u trećem tromjesečju 31 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 5,1 milijardu švedskih kruna. Operativna marža porasla je na 8,6 posto, sa 6,7 posto u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Među glavnim razlozima za taj skok u Ericssonu izdvajaju smanjene troškove poslovanja, za 5,9 posto, na 14,3 milijarde kruna. Troškovi restrukturiranja iznosili su milijardu kruna a u cijeloj 2015. trebali bi dosegnuti približno pet milijardi kruna.

Predsjednik uprave i izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg napominje da program smanjenja troškova i poboljšanja efikasnosti 'teče prema planu'. Najavljen je u studenom prošle godine a trebao bi rezultirati smanjenjem neto troškova do kraja 2017. za devet milijardi kruna godišnje u odnosu na razinu u 2014.