POMOGAO JAKI DOLAR

Prihodi DT-a uvećani za 13 posto na 16,8 milijardi eura

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.05.2015 12:01
  • Objavljeno 13.05.2015 u 12:01
Deutsche Telekom

Deutsche Telekom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Deutsche Telekom

Jaki dolar i jednokratna stavka poduprli su u prvom tromjesečju dobit njemačkog telekomunikacijskog diva Deutsche Telekoma (DT), pokazalo je u srijedu objavljeno poslovno izvješće

Jaki dolar poduprlo je rezultate njemačke kompanije u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pa je prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla na godišnjoj razini 11 posto na 4,6 milijardi eura. Ako se izuzme utjecaj jakog dolara, uvećana je 5,6 posto.

Prilagođeni rezultat uključuje jednokratni prihod od 175 milijuna eura, povezan s nagodbom s Unitymedijom oko akvizicije Kabel BW-a. Ako se izuzme ta stavka, EBITDA smanjena je 26,2 posto, na 4,2 milijarde eura.

Prihodi su na godišnjoj razini uvećani 13,1 posto, na 16,8 milijardi eura. Ako se izuzme povoljan utjecaj valutnih tečajeva i promjene u strukturi grupe, porasli su 4,7 posto.

Neto dobit smanjena je za 56,7 posto, na 787 milijuna eura, zbog visoke prošlogodišnje poredbene osnovice na koju je utjecalo 1,7 milijardi eura prihoda od prodaje 70 posto udjela u Scout24 grupi, navodi se u izvješću.

Dodatno je neto dobit srezalo povećanje iznosa deprecijacije i amortizacije za 200 milijuna eura u odnosu na isto lanjsko razdoblje, povezano s instalacijom LTE mreža u sklopu modernizacije T-Mobileove mreže u SAD-u, stoji u izvješću.

Među pozitivnim utjecajima na neto dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju u DT-u izdvajaju smanjeni gubitak na financijskim aktivnostima i manje troškove na ime poreznih obveza.

Prilagođena neto dobit, uključujući pozitivan utjecaj sporazumnog rješenja pravnog spora, uvećana je za 75,6 posto, na milijardu eura.

Kompanija je u prvom tromjesečju uvećala kapitalnu potrošnju za 2,2 milijarde eura u odnosu na isto razdoblje lani, od čega najveći dio otpada na kupnju koncesija za mobilne frekvencije u SAD-u.

'Prošlo je određeno vrijeme otkada smo mogli svjedočiti pozitivnim naznakama prihoda i dobiti u našoj industriji', napomenuo je izvršni direktor Timotheus Hoettges, konstatirajući da 'strategija pojačanih ulaganja počinje donositi plodove'.

Potvrdili su smjernice godišnjih rezultata, prema kojima bi prilagođena godišnja dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) trebala iznositi oko 18,3 milijarde eura, uz pretpostavku nepromijenjenog tečaja eura prema dolaru od 1,33 dolara za euro. U DT-u napominju da u tu procjenu nije uključen jednokratni prihod od 175 milijuna eura.

Prema prosječnom tečaju dolara prema euru u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 1,13 dolara za euro očekivana prilagođena godišnja EBITDA trebala bi iznositi 19,3 milijarde eura, procjenjuju u DT-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!