veliki preokret

Vujnovčeva ENNA ide na burzu, pokreću ulaganja u zelene projekte od milijardu eura

01.06.2023 u 10:59

Bionic
Reading

Energia Naturalis (ENNA) se priprema za IPO, orijentira se isključivo na zelenu agendu i pokreće ciklus ulaganja u zelene projekte u Hrvatskoj vrijedan više od milijardu eura

Očekuje se da bi proces izlaska na tržište kapitala mogao trajati pet godina, a razmatra se i Zagrebačka burza, što bi bio značajan doprinos razvoju domaćeg tržišta kapitala, navodi se u priopćenju.

Time se, kako ističu, nastavlja proces promjene korporativne strukture i diversifikacije poslovanja koju ENNA grupa provodi posljednjih šest godina ulažući u nove poslovne segmente i jačajući divizije čije je poslovanje u cijelosti usklađeno s ciljevima Europske unije u dostizanju niskougljičnog okruženja.

Fokus kompanije ostaje isključivo na poslovnim divizijama koje čine obnovljivi izvori energije, transport i logistika, te hrana, a u budućnosti će se, kako su kazali, još jače fokusirati na vrijednosti energetske neovisnosti, održivosti te samodostatnosti u proizvodnji i distribuciji hrane.

U priopćenju podsjećaju da je tijekom 2022. ENNA grupa započela novo strateško razdoblje koje će obilježiti snažan ulagački ciklus.

Kompanija razvija velike projekte u segmentu obnovljivih izvora energije, primarno solara i geotermalnih izvora energije. Nastavljaju se i ulaganja u razvoj transporta i logistike kroz željeznički cargo prijevoz i luke, a osobito kroz strateški važan projekt Rijeka Gateway koji teži postati novi srednjoeuropski logistički hub i najvažniji kontejnerski terminal na Jadranu.

Rijeka Gateway je, kako navode, zajednički projekt ENNA Logica i APMT-a, tvrtke u sastavu Maersk grupe sa snažnim multiplikativnim učincima na budući rast hrvatskog BDP-a.

Podsjećaju da je sama investicija u konačnici vrijedna 480 milijuna eura i da će na budući terminal u riječkoj luci dovesti više od milijun novih kontejnerskih jedinica, što će ostvariti izravni pozitivan učinak i na proračun RH kroz prihode od carina.

U priopćenju navode i kako se tvrtka ENNA Opskrba u posljednje dvije godine profilirala kao jedan od najznačajnijih tradera zelenom električnom energijom i u tom se smjeru namjerava dalje razvijati.

Tako se planiraju i ambiciozni projekti koji će na tržište donijeti uslugu energy managementa, kao i nova značajna partnerstva s renomiranim globalnim kompanijama.

U sektoru hrane napori su usmjereni kroz tvrtku ENNA Fruit koja teži potaknuti povećanje domaće poljoprivredne proizvodnje te jamči i organizira otkup i plasira robu domaćih poljoprivrednih proizvođača.

ENNA Fruit namjerava jačati svoju podršku domaćim proizvođačima voća i povrća te u idućem razdoblju postići održivost kroz povećanje proizvodnje i kvalitete u segmentu voća i povrća u Hrvatskoj, a po prvi puta će hrvatski proizvođači hrane dobiti strukturiran kanal izvoza domaće hrane na strana tržišta.

PPD u izravnom vlasništvu tvrtke Blue Horizon

"Tvrtka Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD), dosadašnja perjanica ENNA grupe koja ima tvrtke i u nekoliko europskih zemalja, u ovom procesu izlazi iz sastava Energia naturalis grupe", navodi se u priopćenju.

PPD trenutno ima razvijeno poslovanje u Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj te 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima. Iako tvrtka zadnjih godina bilježi snažan rast prihoda u inozemstvu, oni su značajno uvjetovani volatilnim cijenama plina na globalnim tržištima. Dobit ne prati rast prihoda, a bruto marža ostvarena proteklih godina je stabilna.

Nova struktura omogućit će PPD-u održiv rast te širenje poslovanja na postojećim, ali i na novim europskim tržištima, ističe se u priopćenju.

Sjedište društva ostaje u Vukovaru i odsad će biti u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, također sa sjedištem u Vukovaru.

"Temeljem nove strukture, ENNA grupa tijekom procesa listiranja dionica očekuje značajan interes tržišta kapitala koje se u potpunosti okreće financiranju održivih poslovnih modela i zelenih projekata", istaknuli su iz te tvrtke.