regulator presudio

PPD o kazni iz Mađarske: Žalit ćemo se neuobičajeno visok iznos, nismo bili u ovakvoj situaciji

09.06.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Prvo plinarsko društvo oglasilo se komentarom na vijest koju je otkrio N1, da je Mađarski energetski regulator (MEKH) donio odluku po kojoj PPD, u vlasništvu Pavla Vujnovca, mora platiti kaznu od 500 milijuna forinti, odnosno 1,35 milijuna eura zbog manipulacije na tržištu energenata

Za N1 iz PPD-a navode da jesu kažnjeni, ali da u odluci stoji da nije došlo do pokušaja manipulacije tržištem te da nije došlo do manipulacije koja bi bila provedena širenjem informacija, obmanom ili prikrivanjem.

'PPD-u se stavljalo na teret da je od 17. siječnja do 26. siječnja 2022. sudjelovao na aukciji za zakup plinskih transportnih kapaciteta za plin koji je trebalo prevesti iz Austrije u Mađarsku na graničnom prijelazu Mosonmagyaróvár, bez stvarne namjere da taj plin preveze, a s namjerom da podigne cijenu transporta plina na tom prijelazu tijekom aukcije.

Tijekom sporne aukcije cijena transporta plina narasla je na PPD-u neprihvatljive razine te je PPD pronašao alternativni jeftiniji transportni pravac, iz Slovačke i povukao se iz aukcije. PPD je zatim prevezao istu količinu plina za koju se nadmetao na aukciji, ali alternativnim, jeftinijim pravcem', priopćeno je.

Nadalje, u PPD-u kažu da nema govora o o manipuliranju tržištem već o odabiru najjeftinijeg izbora u duhu legalne tržišne konkurencije.

'Takvu optimizaciju PPD, ali i drugi sudionici zajedničkog europskog tržišta, provode na dnevnoj razini prevozeći plin između europskih država, s ciljem minimiziranja troškova i komercijalne optimizacije. Na odluku mađarskog regulatora ćemo se žaliti, a do tada platiti kaznu u iznosu 1 milijun i 350.000 eura koju je mađarski regulator odredio. Prema našim saznanjima to je neuobičajeno visoka kazna za takvu vrstu prekršaja.

PPD 70 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnim tržištima te će, bez obzira na ovakav tretman, nastaviti širiti svoje poslovanje na mađarskom tržištu, poštujući sva pravila zajedničkog europskog energetskog tržišta, baš kao i što mađarske tvrtke posluju na hrvatskom tržištu. PPD dosad nije bio u ovakvoj ili sličnoj situaciji', zaključuje se.