ZAJEDNIČKA INVESTICIJA

PPD i VTTI ulažu 125 milijuna eura u naftni terminal u Luci Ploče

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 01.04.2016 00:37
  • Objavljeno 01.04.2016 u 00:37
Luka ploče

Luka ploče

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Prvo plinarsko društvo i VTTI, jedan od najvećih operatora i vlasnika terminala za skladištenje naftnih derivata u svijetu, potpisali su sporazum o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče. Vrijednost ukupne investicija iznosi oko 125 milijuna eura.

Namjera PPD-a je u suradnji sa snažnim svjetskim partnerom kao što je VTTI zajednički investirati i razviti terminal za naftne derivate u Luci Ploče. Pri tome, VTTI koji ima globalni portfelj od 8,7 milijuna m3 skladišnih kapaciteta, pružit će stručnu, tehničku i operativnu podršku u razvoju terminala i uvelike će pridonijeti razvoju Luke Ploče u međunarodno čvorište za uvoz i izvoz za cijeli Jadran.

Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273.000 m3 od čega je 242.000 m3 predviđeno za skladištenje naftnih derivata i 31.000 m3 za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP).

Distribucija naftnih derivata kroz terminal u Pločama ublažit će trenutna ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije nafte i plina za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti uvoz UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe.

PPD se trenutno nalazi u ranim fazama izgradnje terminala. Prva faza izgradnje UNP terminala (15.500 m3) bit će u operativnoj funkciji sredinom 2017. godine dok će prva faza izgradnje skladišnog prostora na naftne derivate (60.000 m3) biti u operativnoj funkciji do kraja 2016. godine.

Pozitivni gospodarski rast u Hrvatskoj i ostatku Jadranske regije posljednjih pet godina, rezultirao je povećanom potražnjom za naftnim derivatima, posebice za dizelskim gorivima, benzinom i UNP-om, a težnja za gospodarskim rastom i politička stabilnost zemlje utječu na privlačenje stranih investitora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!