analiza intercapitala

Powell iznenadio tržišta i izazvao dodatne strahove oko inflacije

03.12.2021 u 21:40

Bionic
Reading

Ovaj tjedan Fedov guverner Jerome Powell imao je polugodišnji izvještaj pred američkim Senatom, u kojem je rekao kako je vrijeme da se prestane govoriti da je inflacija prolazna te da će njihov program otkupljivanja obveznica završiti ranije nego što se to očekivalo

Prošli tjedan američki predsjednik Joe Biden odlučio je nominirati trenutnog guvernera američke centralne banke za novi mandat i tako završio sa špekulacijama da bi Powell mogao biti zamijenjen Lael Brainard, kolegicom koja zastupa politiku niskih kamatnih stopa. Nedugo nakon objave da će nastaviti mandat guverner je malo promijenio svoju retoriku jer je u spomenutom izvještaju rekao da bismo trebali doslovno umiroviti izraz tranzitorna kada se govori o inflaciji iako je on sam govorio da je inflacija prolazna i ponavljao to više od šest mjeseci.

Powell je prvo u ponedjeljak rekao da novi valovi koronavirusa djeluju inflatorno zato što smanjuju ukupan broj radne snage, što dovodi do povećanja problematike u lancima opskrbe zbog nedovoljnog broja radnika te mogućeg povećanja plaća. Međutim veće iznenađenje došlo je u utorak, kada je guverner centralne banke odlučio da inflaciju više neće nazivati prolaznom te najavio da po njemu ima smisla završiti program kupnje obveznica nekoliko mjeseci ranije nego što je to Fed najavio prije samo mjesec dana. Naime na Fedovom zadnjem sastanku, na kojem se odlučuje o monetarnoj politici, odlučeno je da će se mjesečni iznos obveznica koje kupuje smanjiti za 15 milijardi dolara u studenom i prosincu, što sada znači da će od siječnja 2022. iznos biti smanjen za 20 milijardi dolara ili čak i više. To bi značilo da će program kupnje obveznica završiti najkasnije u svibnju 2022.

Nova varijanta omikron još je uvijek velika nepoznanica, ali ovaj tjedan postalo je očito da Fed više ne može tolerirati stope inflacije jer su na najvišim razinama u posljednjih 30 godina i još uvijek ne usporavaju. Iako su u proteklih tjedan dana cijene energenata drastično pale zbog straha od novog vala, što će sigurno utjecati na stopu inflacije i vrlo vjerojatno označiti vrh rasta u studenom ove godine, temeljna inflacija bi i dalje mogla ostati na razinama puno većim od dva posto te puno duže nego što se očekivalo početkom ove godine.

Važno pitanje je kako je tržište kamatnih stopa reagiralo na promjenu retorike guvernera američke centralne banke. Prvo, važno je spomenuti da su kamatne stope u SAD-u pale u posljednja dva tjedna zbog toga što je tržište ocijenilo da postoje manje šanse za podizanje referentnih kamatnih stopa zbog mogućeg usporavanja gospodarstva ako se novi soj pokaže opasnim. Prije samo dva tjedna desetogodišnja američka obveznica imala je prinos od skoro 1,7 posto dok je zbog straha taj prinos pao na 1,4 posto. U utorak je Powell iznenadio tržište svojim priznanjem te je prinos opet počeo rasti i dosegao je 1,5 posto. Međutim strah od novog soja se nastavio te su investitori ipak odlučili da je njegov utjecaj važniji fundament od promjene retorike centralne banke, stoga se kamatne stope na obveznice dužeg dospijeća opet nalaze na nižim razinama od onih viđenih prije nekoliko tjedana.

Jerome Powell Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Gledajući samo kamatne stope u Europi, bilo bi teško reći što se događalo u posljednjih nekoliko dana. Naime kamatne stope na njemačke obveznice i dalje su na vrlo niskim razinama te se nisu dramatično kretale nakon vijesti o novom soju niti na Powellovo iznenađenje. Razlog je to što su njemačke obveznice postale rijetka roba na tržištu jer pred kraj godine velik broj financijskih aktera kupuje obveznice s visokim rejtingom zbog zatvaranja bilanci. Pritom ne smijemo zaboraviti ni velike količine obveznica koje kupuje ECB.

Inflacija u Europi također obara rekorde, a koji nisu viđeni nekoliko desetljeća. Ovaj tjedan objavljeno je da je inflacija u eurozoni u studenom dosegla razinu od 4,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine dok je temeljna inflacija porasla na 2,6 posto, što je za 0,6 posto više nego u listopadu.

  • +18
Christine Lagarde, šefica ECB-a Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Međutim situacija s kamatnim stopama uvelike se razlikuje od one u SAD-u jer još uvijek jako mali broj sudionika tržišta vjeruje da će ECB iduće godine podizati kamatne stope, a i pitanje je kako će prezentirati taj rast jednom kad se odluče na to uzevši u obzir dugačak period jako niskih kamata u državama eurozone.

Ovaj blog pripremljen je u informativne svrhe na temelju podataka dostupnih i poznatih InterCapitalu u trenutku njegove izrade i objave i kao takav podložan je promjenama. Sve informacije o InterCapitalu i investicijskim uslugama koje nudimo možete pronaći na web stranici [inter.capital], na kojoj su dostupne Opće informacije i povezani dokumenti za ulagače na hrvatskom jeziku. Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize temelje se na javno dostupnim informacijama, koje InterCapital smatra pouzdanima, ali za čiju potpunost i točnost ne preuzima nikakvu odgovornost, kao ni odgovornost ni obvezu davati informacije o promjenama u iznesenim mišljenjima ili informacijama. Prikazani podaci opće su naravi i ne daju se na temelju razmatranja posebnih okolnosti svakog pojedinog investitora. Investitori trebaju donijeti vlastitu odluku o eventualnom ulaganju, bez oslanjanja na iznesene stavove.