projekt čekao 12 godina

Pogledajte luksuzne stanove i 'heritage' hotel koji se grade u srcu Šibenika

21.03.2018 u 19:10

Bionic
Reading

Prostor koji Šibenčani kolokvijalno nazivaju starom Peškarijom, donedavno napušten i poprilično devastiran kompleks na samoj Rivi, tek stotinjak metara od katedrale svetog Jakova, za nekoliko mjeseci dobit će dvije zgrade s najluksuznijim i najskupljim stanovima u tom gradu te s prosječnom cijenom od četiri tisuće eura po kvadratu. Do idućeg proljeća i novi hotel s četiri zvjezdice

Punih dvanaest godina proteklo je od nastanka ideje do realizacije, u međuvremenu su s funkcije otišli bivši gradonačelnik i šefica gradskih konzervatora - a jedan arhitekt je preminuo - da bi projekt prije nekoliko godina preuzela splitska tvrtka Stanovi Jadran i uspješno ga privela kraju. Njen direktor Toni Jeličić Purko hvali novog gradonačelnika Željka Burića i povratak poslovne klime u Šibenik.

Na Peškariji se privodi kraju gradnja dvaju objekata povezanih zajedničkim prizemljem, u kojima će se ukupno nalaziti tek sedam stanova veličine 100 do 160 kvadrata. Imat će vrtove u prizemlju, jacuzzije, saune, teretane, pametne sustave upravljanja, drvene obloge od oraha i drugih kvalitetnih materijala, predinstalacije za električna vozila u garažama i ostala čuda luksuzne gradnje. Ovaj dio investicije procijenjen je na oko tri milijuna eura.

'Sama fasada bit će od kamena koji je zatečen na licu mjesta, a svi pronađeni artefakti bit će izloženi', kaže Jeličić Purko za tportal.

Izgradnju je djelomično usporila potreba sanacije obližnjih bedema, kao i zabrana obavljanja radova u ljetnoj sezoni, no sve će biti gotovo do lipnja ove godine.

'Premda se radi o rezidencijalnim objektima, pratili smo kriterije za kategorizaciju i postavili standard na pet zvjezdica. Kao kupce očekujemo Šibenčane iz inozemstva i ljude koji cijene povijesno i arhitektonski spektakularnu lokaciju', dodaje investitor.

  • +14
Projekt Peškarija u Šibeniku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Stanovi Jadran

Napominje da će se u prizemlju kompleksa nalaziti restoran čiji se koncept upravo dovršava, no cijela priča zaokružila se kupnjom susjedne zgrade, koja će se od rujna ove do veljače iduće godine preurediti u mali heritage hotel sa 17 soba. U njega će se uložiti dodatnih 1,5 milijuna eura.

'U njemu će se nalaziti concierge servis, koji će vlasnicima stanova nuditi čišćenje stanova, rezervacije restorana, jahte, izleta ili nekog drugog događanja, pripremu dolaska vlasnika iz inozemstva ili bilo koje druge usluge. Imamo želju i postaviti mali ponton na koji bi bilo moguće vezati glisere, no o tome još uvijek razgovaramo', otkriva Jeličić Purko.