POREZNO RASTEREĆENJE

Pogledajte koliko bi vam trebala porasti plaća nakon Marićeve reforme

27.07.2018 u 14:28

Bionic
Reading

Opća stopa PDV-a neće se mijenjati, a glavno rasterećenje dogodit će se na plaćama i to ukidanjem dva doprinosa te podizanjem praga za oporezivanje po najvišoj poreznoj stopi. Glavne su to mjere predstojeće porezne reforme koju je pripremilo Ministarstvo financija

Kako doznaje Jutarnji list, vladajući su odustali od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto, što bi proračun koštalo oko 2,1 milijardu kuna, a u korist većeg poreznog rasterećenja plaća.

Ključna mjera koja bi trebala dovesti do rasta plaća ukidanje je doprinosa za zapošljavanje i zaštitu na radu. Riječ je o nametima koji se obračunavaju na bruto plaću. Doprinos za zapošljavanje plaća se po stopi od 1,7 posto, a doprinos za zaštitu na radu po stopi od 0,5 posto.

Kako oba doprinosa plaćaju svi zaposleni, njihovim ukidanjem otvara se prostor za povećanje svih plaća. Međutim, uz ukidanje spomenuta dva doprinosa predlaže se povećanje doprinosa za zdravstveno osiguranje (s 15 na 16,5 posto) kako bi se pokrpala rupa u zdravstvenom sustavu. Pod uvjetom da u konačnici prođe navedena verzija rasterećenja plaća, prostor za njihov rast bit će prilično skroman.

Prema izračunu tportala, za većinu zaposlenih neto plaće bi rasle od 15 do 30 kuna. Zaposlenom s neto plaćom od 4000 kuna povišica bi iznosila 17 kuna, a onome s prosječnom hrvatskom plaćom (6352 kune) 31 kunu. Nešto veći rast mogu očekivati građani s plaćama iznad prosjeka. Primjerice, zaposlenom samcu s primanjima dvostruko većim od prosjeka plaća bi porasla oko 70 kuna.

Pritom treba naglasiti da ukidanje spomenutih doprinosa ne znači automatsko povećanje plaće jer je riječ o nametima koji se obračunavaju na bruto plaću. Rasterećenjem se tek otvara prostor za povećanje plaća, a hoće li i u kojoj mjeri do njega doći, ovisi to o odluci poslodavca.

Puno veći rast plaća predviđen je za one s izrazito visokim plaćama s obzirom na to da se planira podići prag oporezivanja po stopi od 36 posto. Trenutno najviša stopa oporezivanja zahvaća poreznu osnovicu iznad 17.500 kuna, a ubuduće bi granica bila pomaknuta na 25.000 kuna.

  • +26
Zdravko Marić poslušao je kritike i odustao od smanjenja opće stope PDV-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na taj način rasteretile bi se plaće menadžera i visokokvalificiranih stručnjaka za koje poslodavci sada plaćaju najviša davanja.

Reformom se ne bi dirala opća stopa PDV-a od 25 posto, ali bi se smanjio PDV za svježe meso, voće, povrće i ribu s 25 na 13 posto. To bi trebalo potaknuti domaću poljoprivrednu proizvodnju, a građanima omogućiti niže cijene ovih prehrambenih proizvoda.

Predloženi paket poreznih zakona, piše Jutarnji list, do kraja srpnja trebao bi biti poslan na javno savjetovanje. Konačnu verziju Vlada planira u rujnu poslati u saborsku proceduru, a nova porezna pravila stupila bi na snagu početkom iduće godine.