NOVOTNY O VLADINIM REFORMAMA

'Ovako se za 100 godina nećemo približiti razvijenim europskim zemljama!'

26.04.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića u četvrtak je usvojila Program konvergencije kojim se projicira za ovu godinu stopa gospodarskog rasta od 2,8 posto, iduće godine 2,7 posto, a u 2020. i u 2021. po 2,5 posto. Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako taj plan nije dovoljno odlučan i da su projicirane stope rasta 'neprimjereno niske'

Damir Novotny upozorava kako gotovo sve ostale zemlje jugoistočne Europe planiraju značajno brži rast BDP-a.

'Slovenija planira četiri posto za ovu godinu. Sve zemlje koriste konjunkturu na europskom tržištu i ubrzavaju rast kako bi se približile razvijenim zemljama EU-a. To bi trebao biti i naš cilj. Na ovakav način, s rastom od 2,8 posto, nećemo se ni za 100 godina približiti razvijenim europskim državama', mišljenja je Novotny.

Ministar financija Zdravko Marić najavljuje daljnje porezno rasterećenje građana. Još nije jasno hoće li to ići putem snižavanja stope PDV-a ili smanjenjem poreza na dohodak. Za Novotnyja je to pogrešan put.

'Taj tip ekonomske politike, jačanje domaće potrošnje, nije najpametniji. To daje kratkoročne rezultate, ali nama opet nedostaju investicije kao važna komponenta BDP-a. Bez investicija nema rasta. Smanjivanje opterećenja na rad dovest će nam investitore koji su u potrazi za jeftinijom radnom snagom. U Hrvatskoj rad nije jeftin i ne može biti jeftin jer imamo manjak radne snage', naglasio je Novotny.

On ne bi dirao ni porez na dohodak ni PDV jer država tek treba srezati troškove javnog sektora.

'Troškovno prilagođavanje javnog sektora je nužno kako bi se stvorio veći suficit koji bi omogućio smanjivanje poreza na investicije. Naš ukupni ekonomski sustav ne pogoduje investicijama privatnog sektora. Sve treba promijeniti. Sve barijere o koje godinama govorimo moraju se otkloniti kako bi se privukli ulagači. Porezno opterećenje novih investicija u većini zemalja EU-a daleko je niže od onog u Hrvatskoj. Osobito u nerazvijenim područjima Hrvatske porezno opterećenje trebalo bi biti nula. Istočne zemlje i do 10 godina oslobađaju investitore poreza na dohodak i poreza na dobit', istaknuo je Novotny.

  • +9
Na sjednici Vlade raspravljano je o prijedlogu nacionalnog programa reformi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Plenkovićeva vlada, dodaje, nastavlja gospodarsku politiku koja se vodi zadnjih 20 godina, no nužan nam je velik zaokret.

'Pogledajmo samo Slovence. Oni su išli prema jačanju kapaciteta proizvodnje i usluga. Snažno ulažu u obrazovanje. Poticali su mala i srednja poduzeća koja im sad nose ekonomski rast. Kad gledate alokaciju sredstava iz fondova EU-a, mi u ovom trenutku nemamo nijedan natječaj za mala i srednja poduzeća', upozorio je Novotny.