OKRUGLI STOL U HUP-u

Marić: Nećemo dirati stope PDV-a u turizmu, ali svi će imati koristi od poreznog rasterećenja

05.07.2018 u 15:26

Bionic
Reading

Na okruglom stolu Hrvatske udruga poslodavaca i Hrvatske udruge turizma ministar financija Zdravko Marić, direktor HUP-a Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, partner u HD Consultingu Branko Bogunović te profesor s Ekonomskog fakulteta Boris Cota raspravljali su o predstojećim poreznim izmjenama i utjecaju porezne politike na rast i razvoj domaćeg gospodarstva

U uvodnom izlaganju Branko Bogunović iz HD Consultinga predstavio je studiju o utjecaju PDV-a na konkurentnost koja pokazuje da investicije u turizam u pravilu rastu kada dođe do smanjivanja poreznih stopa.

Naglasio je da Hrvatska u usporedbi s ostalim europskim zemljama ima najvišu stopu PDV-a u ugostiteljstvu, a po PDV-u na usluge smještaja je u vrhu na Mediteranu. 'PDV u turizmu treba biti niži jer je riječ o uslužno i transakcijski visokointenzivnoj djelatnosti gdje je poreznu evaziju teško izbjegavati', rekao je Bogunović.

Bogunović je ministru Mariću predložio uvođenje jedinstvene stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge od 10 posto, što bi dovelo do rasta investicija od 500 milijuna kuna godišnje. 'Predloženo smanjenje PDV-a otvara nužno i prostor za povećanje plaća te smanjenje odljeva radne snage', dodao je Bogunović.

Ministar Marić nije otkrio detalje predstojeće porezne reforme, ali je dao do znanja da neće dirati stope PDV-a u turizmu. 'Cjenovna konkurentnost usluga ne gleda se samo iz perspektive poreznih stopa', rekao je Marić.

Naglasio je da je glavni cilj poreznih promjena stvoriti konkurentniji porezni sustav u odnosu na zemlje u okruženju. Dodao je da porezni obveznici moraju imati povjerenja u porezni sustav te da primjena poreznih propisa treba biti jednostavna uz otvorenu i partnersku Poreznu upravu.

  • +26
Zdravko Marić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U vezi s daljnjim poreznim rasterećenjem rada, Marić je rekao da je, unatoč drugačijoj percepciji, opterećenje rada u Hrvatskoj znatno manje nego u drugim europskim državama. 'Hrvatska je treća odozdo po porezu na dohodak i bogatstvo, a trenutno milijun i pol građana nije u škarama poreza na dohodak', naglasio je Marić.

Upitan kako porezi utječu na odluke o investicijama, Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, rekao je da tu postoji nekoliko komponenti. 'Visina poreza je važna, ali jednako su bitne stabilnost i konzistentnost poreznog sustava', naglasio je Ostojić.

Ministru Mariću je poručio da bi hotelijeri, u slučaju smanjenja PDV-a, velik dio diferencirane stope usmjerili na povećanje plaća.

Boris Cota rekao je da istraživanja pokazuju da na rast investicija ipak bolje djeluje porezno rasterećenje rada i kapitala nego smanjenje PDV-a. 'Ipak, mnoge zemlje stimuliraju turizam kroz smanjenu stopu PDV-a', konstatirao je Cota. Naglasio je da je turizam dohodovno elastičan te da zato smanjenje PDV-a utječe na veću profitabilnost turističkih poduzeća.

'Za Hrvatsku bi bilo poželjno da nešto radikalno napravi, čime bi se ozbiljnije potaknule investicije', zaključio je Cota.

Davor Majetić, direktor HUP-a, osvrnuo se na problem radne snage, upozoravajući da strani investitori već zaustavljaju neke investicije jer vide da na tržištu nema dovoljno radnika.