posjeta premijera

Plenković u Sisku: Autocesta donosi novi život

06.04.2022 u 14:32

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je u srijedu Sisačko-moslavačku županiju, gdje je sa županom Ivanom Celjakom razgovarao o projektima Županije i Vlade koji se odnose na sanaciju šteta od potresa i revitalizaciju, a posjetio je i dva gradilišta dionice autoceste A11 Lekenik - Sisak.

Najprije je obišao gradilište spojne ceste od Siska do autoceste koja uključuje novi most preko Odre i kružni tok s prilaznicama u vrijednosti 65 milijuna kuna. Dionica autoceste od Lekenika do Siska duga je 10,9 kilometara i gradi se s dva odvojena kolnika, svaki s dva prometna i zaustavnim trakom. Bit će izgrađeno šest putnih prijelaza s nadvožnjacima i drugom infrastrukturom. Ugovoreni radovi vrijedni su 281,3 milijuna kuna, uz rok izvođenja radova od 24 mjeseca.

Premijer Plenković zadovoljan je dinamikom radova na oba projekta.

"Projekt mosta i prilaznice, kako sam čuo, biti će završen već idućeg ljeta. Dionica autoceste od Lekenika do Siska, bit će punog profila, a čvor kod Žažine omogućit će brži prilaz Petrinji i Glini, što će tom kraju udahnuti novi život. Radovi će biti gotovi prema planu, točno za dvije godine, čime će će Sisak i Sisačko-moslavačka županija, uz novu regionalnu kartu potpora, biti u osjetno povoljnijem tretmanu u odnosu na druga područja kada su u pitanju investicije. Ova će županija sada primati 10 do 15 posto više od drugih županija, što znači da će biti isplativije ulaganje u ovu županiju", rekao je premijer.

Dodao je kako je sa županijskim čelništvom razgovarao o projektima otklanjanja posljedica potresa i revitalizaciju Banovine. Bilo je riječi o ulaganjima u obrazovnu, zdravstvenu, kulturnu, prometnu i socijalnu infrastrukturu, kao i obnovi kuća. Ocijenio je kako je velik posao već obavljen, posebice u zdravstvenoj i obrazovnoj infrastrukturi.

  • +33
Andrej Plenković i Ivan Paladina u Sisačko-moslavačkoj županiji Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

"Predstoji nam daljnje ubrzavanje izgradnje obiteljskih kuća, stanova i višestambenih zgrada, o čemu su u tijeku brojni natječaji. I ovaj naš posjet kao i puni angažman svih ministarstava i državnih ureda doprinijeti da taj proces ubrzamo i da u konačnici  iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, iako ona nisu dovoljna da bi se financirao cijeli proces obnove Banovine nakon velikog potresa", zaključio je Plenković.

Što će novi prometni projekt značiti za Sisak i okolicu, premijer se i osobno uvjerio, jer je kolona vozila s gostima najprije imala zastoj na starom mostu preko rijeke Odre, zatim je bila zaustavljena ispred brklje na željezničkom prijelazu u Stupnu, a na kraju je bio zastoj na nedalekom mostu kod Stupna koji se sanira i promet se naizmjenice odvija jednim trakom.

sve osim nogometa

Učitavanje...