tržište u naponu

Photomath nije slučajnost: Hrvatskoj nitko u regiji nije blizu po broju kompanija prodanih strancima

24.02.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Googleovo preuzimanje Photomatha jedna je u nizu transakcija koje potvrđuju da su hrvatske kompanije u vrhu interesa strateških i financijskih ulagača prisutnih na europskim tržištima u razvoju

Unatoč nepovoljnim ekonomskim trendovima obilježenim rastućom inflacijom i energetskom krizom, tržište spajanja i preuzimanja u europskim zemljama u razvoju u 2022. pokazalo se izuzetno otpornim. I u užoj regiji jugoistočne Europe aktivnost je zadržala stabilan tempo, iako su vrijednosti poslova bile znatno niže.

Prema podacima odvjetničkog društva CMS, prošle godine je na europskim tržištima u razvoju, koja obuhvaćaju tranzicijske zemlje istočne Europe bez Rusije, ostvareno 1229 transakcija, što je 5,6 posto više nego 2021. U isto vrijeme vrijednost realiziranih poslova pala je za 20,3 posto, na 32,9 milijardi eura.

Osjetan pad vrijednosti transakcija odražava negativan utjecaj inflacije, rastućih troškova energije i podizanja kamatnih stopa. Rat u Ukrajini pridonio je volatilnosti na tržištima i neizvjesnosti u pogledu budućnosti, a kombinacija svih navedenih čimbenika dovela je do toga da su nositelji odluka u korporacijama imali oprezniji pristup u sagledavanju akvizicija. Najbolje se to vidi prilikom megatransakcija vrednijih od milijardu eura, kojih je u prošloj godini bilo svega tri, a 2021. realizirano ih je deset.

Neumorna težnja digitalizaciji ne pokazuje znakove popuštanja pa su telekomi i IT industrija bili najprivlačniji sektor za ulaganja s 336 realiziranih poslova, premašivši razinu iz 2021. Nekretnine su bile drugi najprometniji sektor s 205 transakcija, a slijedi prerađivačka industrija sa 170 akvizicija. Prema vrijednosti poslova sa 7,98 milijardi eura prednjači rudarstvo, uključujući istraživanje i vađenje nafte i plina, zahvaljujući jednoj megatransakciji.

Riječ je o 7,9 milijardi eura vrijednom spajanju državne energetike tvrtke PGNiG i najveće poljske energetske kompanije PKN Orlen u još jednom koraku prema ambiciji Orlena da bude globalni igrač.

Zanimljivo je to da su od 10 najvećih dealova čak tri u cijelosti ili djelomično realizirana u Hrvatskoj. Na drugom mjestu je nekretninska transakcija vrijedna 1,8 milijardi eura, kojom je češka kompanija CPI Property Group kupila udjel od 24,7 posto dionica austrijske nekretninske Grupe Immofinanz, koja raspolaže poslovnim nekretninama u nekoliko europskih zemalja, uključujući Hrvatsku.

Preuzimanje većinskog udjela u lancu kladionica SuperSport, vrijedno 690 milijuna eura, što ga je poduzela britanska kompanija Entain, peti je po veličini posao realiziran u 2022. godini. Na desetom mjestu pozicionirana je dokapitalizacija Rimac Automobila ulaganjem grupe investitora predvođenih Porscheom, vrijedna 500 milijuna eura.

Inače, po broju i vrijednosti transakcija Poljska je s njih 250, vrijednih 16 milijardi eura, predvodnica na širem tržištu zemalja nove Europe dok je Hrvatska vodeća u regiji jugoistočne Europe.

Prema podacima odvjetničkog društva CMS, u Hrvatskoj je lani realizirano 80 transakcija ukupne vrijednosti 6,2 milijarde eura, od čega se 3,16 milijardi eura odnosi na transakcije sa službeno potvrđenim brojkama, a na 3,05 milijardi je procijenjena vrijednost transakcija bez objavljenih vrijednosti posla.

Nakon SuperSporta i Rimac Automobila, treća po veličini je sporna kupnja Sberbankovog 44-postotnog udjela u Fortenovi, procijenjene vrijednosti 500 milijuna eura, a pokušao ju je realizirati privatni ulagač, šeik Saif Alketbi iz Dubaija. Ta je transakcija upitna jer nije dobila odobrenje regulatornih tijela zato što je Sberbank pod sankcijama.

Prodaja Allianzovog udjela od 11,7 posto u Zagrebačkoj banci većinskom vlasniku UniCredita, vrijedna 322,1 milijun eura, četvrta je po veličini transakcija realizirana u Hrvatskoj prošle godine.

Na CMS-ovoj listi je kao peta transakcija, vrijedna 315 milijuna eura, navedena prodaja trgovačkog lanca Tommy investicijskom fondu CVC Capital Partners, ali ta akvizicija službeno još nije zaključena.

U prošloj godini u Hrvatskoj je realizirano još niz značajnih preuzimanja i spajanja, uključujući prodaju Optima telekoma Telemachu, Končarevu dokapitalizaciju Dalekovoda, prodaju Đure Đakovića češkoj kompaniji DD Acquisition, prodaju većinskog udjela u Petrokemiji turskoj grupaciji Yildirim, prelazak Spin valisa u ruke tvrtke Pervanovo, nekoliko novih akvizicija Studenca (Duravit trgovina, Kordun) te niz akvizicija investicijskog fonda Provectus Capital Partners u sektoru zdravstva.

  • +7
Photomath Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

U prošloj godini sklopljen je i ugovor o preuzimanju Photomatha, najuspješnije hrvatske aplikacije s gotovo 300 milijuna korisnika, ali realizacija još čeka odobrenje regulatora Europske unije. Besplatnu aplikaciju za pomoć u rješavanju matematičkih zadataka preuzima Google, a vrijednost transakcije procjenjuje se na više od stotinu milijuna eura.

Po vrijednosti transakcija u regiji jugoistočne Europe Hrvatskoj je približna jedino Bugarska sa 72 posla vrijedna 1,43 milijarde, a ostale zemlje bilježe znatno slabije rezultate. Primjerice, u Srbiji je ukupna vrijednost realiziranih transakcija iznosila tek 380 milijuna eura, a u Sloveniji 610 milijuna eura.