velik iskorak

Bankarski divovi Goldman Sachs i SoftBank ušli u Rimac Grupu s pola milijarde eura, planira se otvaranje ureda diljem Europe i zapošljavanje 700 ljudi

01.06.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Rimac Grupa prikupila je 500 milijuna eura u novom investicijskom krugu, čime je tržišna vrijednost kompanije premašila dvije milijarde eura. Ključni novi ulagači su SoftBank Vision Fund 2 te Goldman Sachs Asset Management, uz sudjelovanje postojećih dioničara Rimac Grupe, uključujući Porsche i InvestIndustrial. Mate Rimac i dalje posjeduje najveći udio u kompaniji

Rimac Grupa ima većinsko vlasništvo u Bugatti Rimcu s 55 posto udjela dok je ostalih 45 posto u vlasništvu Porschea. Rimac Technology je nedavnim izdvajanjem postao potpuno neovisna tvrtka u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe

Rimac Grupa je preko svoje tvrtke kćeri Rimac Technology poznata kao tehnološki partner globalnih automobilskih proizvođača, onih koje je odabiru za razvoj i proizvodnju baterijskih sustava visokih performansi, električnih pogonskih sklopova, elektroničkih sustava i komponenti korisničkog sučelja.

U studenom 2021. uspješno je provedeno spajanje divizije za hiperautomobile – Rimac Automobili – s brendom Bugatti Automobiles. Oba brenda sada posluju u sastavu kompanije Bugatti Rimac, vodećeg svjetskog proizvođača hiperautomobila visokih performansi.

Najnovija ulaganja odražavaju uspjeh Rimac Grupe u razvoju i isporuci sustava za električna vozila visokih performansi, ali i u vlastitom razvoju hiperautomobila. Prikupljeni kapital prvenstveno će biti iskorišten za daljnji razvoj kompanije Rimac Technology u području proizvodnje velikih serija za globalne automobilske proizvođače.

Na temelju znanja stečenih razvojem električnog hiperautomobila Rimac Nevera, Rimac je razvio širok raspon proizvoda i usluga za cijeli proces od koncepta do serijske proizvodnje raznih ključnih elemenata električnih i hibridnih automobila. Rimac Technology već je ušao u partnerstvo s mnogim globalnim brendovima, među kojima su Porsche, Hyundai, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i Aston Martin.

Povećanje proizvodnih kapaciteta i novih 700 zaposlenika

Rimac Technology povećava svoje proizvodne kapacitete i završava izgradnju novog Rimac Kampusa. Kada dostigne svoj pun kapacitet u Kampusu, Rimac Technology moći će proizvoditi desetke tisuća komponenti godišnje, u rasponu od hibridnih baterijskih sustava do cijelih platformi za druge proizvođače.

Rimac Kampus bit će sjedište Bugatti Rimca, kompanije koja upravlja brendovima hiperautomobila Bugatti Automobiles i Rimac Automobili, ali i proizvodna lokacija za hiperautomobil Nevera – najsnažniji serijski automobil na svijetu.

Mate Rimac, izvršni direktor Rimac Grupe, istaknuo je da imaju ambiciozne planove rasta u sljedeće dvije godine.

  • +55
Mate Rimac predstavio hiperautomobil Nevera Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat

'Počašćeni smo potporom značajnih novih investitora kao što su SoftBank Vision Fund 2 i Goldman Sachs Asset Management, koji vjeruju u našu viziju. Zahvalni smo i Porscheu i InvestIndustrialu, koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju potporu novim ulaganjem. Dok reorganiziramo Rimac Grupu, uspostavljamo nove proizvodne procese da bismo zadovoljili globalnu potražnju, zapošljavamo 700 novih zaposlenika samo u 2022., otvaramo nove urede na više lokacija u Europi i širimo proizvodnju u Kampusu i na drugim lokacijama, potpora naših stručnih investitora pomoći će nam da dovedemo kompaniju do sljedeće faze života. Želio bih i osobno zahvaliti svim našim zaposlenicima jer bez njihovog vrijednog rada, odanosti i entuzijazma za viziju Rimac Grupe ne bismo bili ovdje gdje smo danas', rekao je Rimac.

Investitori: 'Veselimo se podizanju Rimca na novu razinu'

Jimi Macdonald, investitor za SoftBank Investment Advisers, rekao je da svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagodbi tehnološkim promjenama.

'Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Sretni smo što možemo podržati Matu i njegov tim u daljnjem uspjehu i podizanju Rimca na novu razinu', rekao je Macdonald.

Michael Bruun, direktor Private Equity sektora Goldman Sachs Asset Managementa za Europu, Bliski istok i Afriku, rekao je da se vesele partnerstvu s Matom Rimcem i njegovim menadžerima u razvoju inovacija i daljnjem napredovanju u pomicanju granica performansi baterija i električnog pogona.

  • +14
Rimac Kampus Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave Porsche AG-a te član Uprave za financije i IT, podsjetio je da su već 2018. bili uvjereni da Rimac ima velik potencijal.

'Sretni smo što smo mogli dati svoj doprinos napredovanju i uspjehu Rimac Grupe. S novim investitorima Rimac će ojačati svoj položaj u elektromobilnosti i tako postati još snažniji partner Porscheu. Ova bliska suradnja stvara dodanu vrijednost na obje strane u smislu tehnološke i inovacijske snage', rekao je Meschke.

Andrea C. Bonomi, predsjednik Industrijskog savjetodavnog odbora InvestIndustriala, rekao je tim povodom: 'Iznimno nam je drago što možemo nastaviti podržavati kompaniju u ostvarenju plana industrijske ekspanzije, što će Rimca pretvoriti u predvodnika tranzicije prema rješenjima u elektromobilnosti. Želimo dobrodošlicu i novim dioničarima koji će ojačati grupaciju.'