ČEKA SE ODOBRENJE REGULATORA

Google preuzima hrvatsku tvrtku Photomath

22.02.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Googleova krovna tvrtka Alphabet preuzima hrvatsku tvrtku Photomath, tvorca istoimene aplikacije za učenje matematike s gotovo 300 milijuna preuzimanja. Googleov glasnogovornik potvrdio je za Reuters da su sklopili ugovor o kupnji Photomatha u svibnju 2022. godine te da je 'ta kupnja podložna regulatornom odobrenju'. Regulatorna tijela do 28. ožujka trebaju potvrditi kupnju

Vijest je potvrdio i osnivač te izvršni direktor Photomatha Damir Sabol. Iznos akvizicije je nepoznat, no pretpostavlja se da bi ovo mogao biti jedan od najvećih exita neke hrvatske tvrtke, ako ne i najveći.

Iz Googlea su rekli da će im Photomathova tehnologija 'pomoći da korisnicima pruže bolje iskustvo u učenju matematike te u proširenju Googleove ponude mladim korisnicima za rješavanje domaćih zadaća'.

Podsjetimo, riječ je o besplatnoj aplikaciji koja služi kao digitalni instruktor matematike, a pomaže učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a Photomath koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznao i trenutno riješio matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog i integralnog računa.

Uz rješenje, aplikacija nudi detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte.

Photomath je prije dvije godine osigurao 23 milijuna dolara za financiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Venturesa, a uz sudjelovanje GSV Venturesa, Learn Capitala, Cherubic Venturesa i Goodwater Capitala. Tu investiciju uložili su u povećanje broja zaposlenika, razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

'Odmah smo bili impresionirani Damirom kao osnivačem još jedne uspješne tvrtke i njegovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija. Kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem', rekao je tada J.P. Sanday, partner u Menlo Venturesu.

'S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, tvrtka je u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja te pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta', dodao je Sanday.