PRVO POLUGODIŠTE

Petrokemija znatno smanjila gubitak

30.07.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Petrokemija je u prvom polugodištu ostvarila ukupne prihode od 1,3 milijarde kuna, što je 17,2 posto više nego u istom razdoblju lani, ali je iskazala gubitak od 9,3 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće te kompanije

Prema izvješću, prvi puta od 2011. godine na polugodišnjoj je razini iskazana dobit iz poslovnih odnosa od 16,2 milijuna kuna, no ukupno je tvrtka zabilježila gubitak jer je gubitak iz financijskih odnosa iznosio 25,5 milijuna, zbog visokih kamata i tečajnih razlika.

Proizvodnja mineralnih gnojiva dosegnula je u prvom polugodištu 579 tisuća tona, što je 7,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Prodano je, pak, 565 tisuća tona, što je 10 posto više. Pritom je domaća prodaja povećana za 15,4 posto, a izvoz za 7,2 posto.

U strukturi prihoda domaća prodaja čini 37,8 posto ili 494 milijuna kuna, što je 14,4 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok izvoz čini 58,5 posto, odnosno 777,4 milijuna kuna, 16,6 posto više nego lani.

Međutim, u proteklom je razdoblju došlo do visokog rasta tečaja američkog dolara, gotovo 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je Petrokemiji, zbog nabavljanja plina u cijenama utvrđenim u dolarima, bio najznačajniji financijski rizik u poslovanju. Porast tečaja dolara na prosječno 6,83 kune u prvom polugodištu prouzročio je tvrtki dodatni negativni financijski učinak na rezultat od 105 milijuna kuna, poručila je Uprava tvrtke.

Iz Petrokemije, nadalje, objašnjavaju kako je unatoč prikupljenih 253 milijuna kuna u postupku dokapitalizacije, pokazatelj tekuće likvidnosti ispod preporučene vrijednosti, uz blago poboljšanje u odnosu na lanjsko razdoblje. Kratkoročna imovina manja im je 11,5 posto, a kratkoročne obveze 10,2 posto.

Petrokemija je u prvom polugodištu investirala 37,3 milijuna kuna, što je povećanje od 14,8 milijuna kuna u odnosu na lanjsko polugodište.

Premda je u drugom tromjesečju Petrokemija ostvarila dobit od 6,6 milijuna kuna, što je prva dobit od 2011. godine, Uprava procjenjuje da će u cijeloj 2015. godini tvrtka najvjerojatnije ostvariti gubitak, čija će razina ovisiti o više parametara. Uz ostalo, o rezultatu kretanja cijena mineralnih gnojiva i sirovina za njihovu proizvodnju na svjetskom tržištu, tečaju kune preka dolaru i euru te njihovom međuodnosu.

Isto tako, u izvješću se navodi kako su prodajne cijene gnojiva na svjetskom tržištu i dalje pod utjecajem cikličnih i sezonskih promjena. Bitno je i što će im zbog nedostatka vlastitog obrtnog kapitala troškovi financiranja biti značajni i u sljedećem razdoblju.

Inače, prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije do 2018. godine, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U toj dokapitalizaciji je upisan kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a planirano je 500 milijuna kuna.

Tijekom lipnja ove godine vukovarsko Prvo plinarsko društvo i švicarski Met Holding, kao potencijalni zainteresirani investitori, proveli su dubinsko snimanje Petrokemije, ali Uprava te tvrtke još uvijek nema saznanja o daljnjim namjerama većinskog vlasnika i potencijalnih investitora, navodi se u izvješću Petrokemije.