PAD PRIHODA 11,5 POSTO

Petrokemija u gubitku gotovo 287 milijuna kuna

30.10.2014 u 10:43

Bionic
Reading

Kutinska Petrokemija u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 286,8 milijuna kuna, što je rast gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 189,4 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi

Od 286,8 milijuna kuna gubitka, kako se navodi u izvješću, 100,5 milijuna kuna odnosi se na troškove za isplatu poticajnih otpremnina. Bez tog jednokratnog troška, koji se odnosi na započeti proces restrukturiranja tvrtke, gubitak bi iznosio 186,3 milijuna kuna ili 11,5 posto ukupnih prihoda.

Ukupni prihodi Petrokemije u prvih su devet mjeseci ove godine iznosili 1,6 milijardi kuna i manji su prema istom prošlogodišnjem razdoblju za 13,1 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 7,1 posto, na 1,9 milijardi kuna.

U izvještajnom razdoblju ostvareni su 12,8 posto niži poslovni prihodi nego u prvih devet mjeseci lani i iznose 1,6 milijardi kuna, najvećim dijelom zbog pada cijena mineralnih goriva na domaćem, svjetskom i regionalnom tržištu.

Ukupno su prodane 0,6 posto veće količine mineralnih gnojiva, s tim da je na domaćem tržištu prodaja gnojiva manja za 6,1 posto, a u izvozu je veća za 3,4 posto.

Prihodi od prodaje su smanjeni za 12,6 posto, na 1,58 milijardi kuna.

Poslovni su rashodi Petrokemije u devet mjeseci ove godine iznosili 1,8 milijardi kuna i manji su prema istom razdoblju lani za 7,5 posto, kao odraz promjene asortimana i nižih prosječnih ulaznih cijena sirovina, navodi se u izvješću.

U prvih devet mjeseci 2014. Petrokemija je ostvarila ukupnu razinu proizvodnje veću za 1,3 posto, ali uz promjenu strukture - 15,4 posto porasla je proizvodnja uree, 14,5 posto KAN-a, dok je proizvodnja NPK-a gnojiva smanjena za 33,6 posto.

U izvješću se navodi i kako je Petrokemija provela dva kruga dokapitalizacije tijekom srpnja i kolovoza te kako je upisano 253 milijuna kuna.

Donošenje odluke o provođenju trećeg kruga povećanja temeljnog kapitala prolongirano je do 22. prosinca kako bi se osiguralo dovoljno vremena za razgovore s potencijalnim financijskim ili strateškim partnerima.

Na buduće kretanje financijskog rezultata Petrokemije, navode iz te tvrtke, utjecat će brojni činitelji. Osim cijene plina, koja se dominantno definira na domaćem tržištu, većina budućih rizika dolazi iz međunarodnog okruženja i to pretežito kroz promjene cijena osnovnih sirovina na svjetskom tržištu, promjene razine potražnje i prodajnih cijena mineralnih gnojiva, kretanja cijena energenata, cijena osnovnih poljoprivrednih kultura, tečaja dolara i eura prema domaćoj valuti te troškova financiranja i međuvalutne odnose.

Ostvareni tržišni i financijski rezultati za prvih devet mjeseci, kao i ocjena tržišne pozicije upućuju na oprez u predviđanju budućih trendova u poslovanju, uz mogućnost povremenih zastoja dijela postrojenja te zanačajne promjene u organizaciji tvrtke, navodi se između ostalog u izvješću Petrokemije.