PRIHODI STABILNI

Petokemija povećala gubitak i pokrenula novi krug dokapitalizacije

30.10.2017 u 12:07

Bionic
Reading

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 1,45 milijardi kuna, 0,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak te kutinske kompanije dosegnuo 119,5 milijuna kuna

U izvješću tvrtke, objavljenom u ponedjeljak, navodi se i da je lani u istom razdoblju gubitak iznosio 29,7 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci ove godine povećana je količinska prodaja mineralnih gnojiva za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no prosječne prodajne cijene pale su za 9,4 posto.

U izvješću se navodi da je ostvarena proizvodnja mineralnih gnojiva od 862 tisuće tona, što je 15,8 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine.

U strukturi prihoda domaća prodaja čini 25,8 posto ili 374,6 milijuna kuna, što je 8 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok izvoz čini 70,5 posto prihoda ili 1,02 milijarde kuna, 6,1 posto više na godišnjoj razini.

Uprava Petrokemije u izvješću navodi i da na dan 30. rujna 2017. godine kapital i rezerve iznose minus 72,6 milijuna kuna.

'Razina gubitaka tekućeg razdoblja i prenesenih iz prethodnog razdoblja veća je od upisanog kapitala, što ukazuje na nužnost hitne dokapitalizacije, jer je dosveden u pitanje nastavak kontinuiranog poslovanja', navodi se u izvješću te kutinske kompanije, koja zapošljava 1.573 radnika, dok je u Grupi Petrokemija 1.711 radnika.

U prosincu o povećanju temeljnog kapitala

U ponedjeljak ujutro objavljeno je, također, da će na izvanrednoj glavnoj skupštini u prosincu dioničari Petrokemije odlučivati o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. prosinca izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude.

Kako se pojašnjava u pozivu na skupštinu, korištenje iznimke od izrade, odobrenja i objave prospekta samo po sebi nije moguće kada se ne bi potpuno isključilo pravo prvenstva dioničara na upis novih dionica, s obzirom na to da navedena iznimka obuhvaća samo ponude vrijednosnih papira upućene ulagateljima koji će za upisane vrijednosne papire uplatiti iznos od najmanje sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po ulagatelju za svaku pojedinačnu ponudu.

Stoga se predlaže i donošenje odluke o potpunom isključenju prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Predloženi minimalni iznos koji pojedini ulagatelj može uplatiti za upisane nove dionice iznosi 780 tisuća kuna, dok pritom ulagatelj ne može upisati manje od 78 tisuća novih dionica.

Iz tvrtke poručuju da sama činjenica da je postojećim dioničarima isključeno pravo prvenstva pri upisu ne znači da postojeći dioničari ne mogu sudjelovati u postupku s ostalim ulagateljima pri upisu i uplati novih dionica. Riječju, postojeći dioničari mogu sudjelovati ako pojedinačno minimalno uplate 780.000 kuna i pri tom upišu najmanje 78.000 novih dionica.

'Uspješnim i promptnim dovršetkom povećanja temeljnog kapitala nedvojbeno bi se stvorili preduvjeti i prikupila novčana sredstva za razvoj nove investicije i poboljšanje postojeće tehnologije i poboljšala tekuća likvidnost', poručuje Uprava, dodajući da bi se time stvorili i pozitivni efekti za nastavak i poslovanje tvrtke.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uplatom u novcu izdavanjem novih dionica do najviše 45 milijuna redovnih dionica na ime pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna. Konačna cijena za koju će se izdati nove dionice ovisit će o potražnji iskazanoj od strane ulagatelja i bit će određena na temelju pristiglih ponuda ulagatelja, poručuje Uprava tvrtke.

Time bi se temeljni kapital Petrokemije povećao sa 42,9 milijuna kuna za najviše 450 milijuna kuna, na 492,9 milijuna.

Prethodno smanjenje kapitala i dubinsko snimanje

Prije je, 11. listopada, Glavna skupština Petrokemije donijela odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 343,2 milijuna kuna radi pokrića gubitaka, a to će se provesti smanjenjem nominalne vrijednosti dionice i spajanjem dionica.

Nakon provedbe pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala spajanjem dionica, temeljni kapital Petrokemije iznosi 42,9 milijuna kuna i podijeljen je na 4.290.393 redovne dionice, nominalne vrijednosti dionice od 10 kuna.

Petrokemija je nedavno objavila i da će u razdoblju od 4. do 23. listopada omogućiti dodatno dubinsko snimanje za potencijalne strateške i investicijske ulagače koji su predali ponude za sudjelovanje u dokapitalizaciji.

Tvrtka je prije toga izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Prema pisanju medija, 11 je zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju kutinske tvrtke, pri čemu se spominju i austrijski Borealis, poljska grupa Azoty, hrvatske kompanije PPD te Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.