POSLOVNI REZULTATI

PBZ se pripremio za konverziju: U rezervacijama više od milijardu kuna

30.10.2015 u 15:33

Bionic
Reading

Grupa Privredna banka Zagreb u prvih devet mjeseci ostvarila je dobit od 35,4 milijuna kuna, što je osjetno manje nego lani u istom razdoblju, kada je dobit iznosila 768,4 milijuna kuna

U banci ističu da je glavni razlog drastičnog pada dobiti značajno povećanje rezerviranja za rizike i troškove uzrokovano primjenom izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama vezanih uz konverziju kredita u švicarskim francima.

Kako bi udovoljili zakonskim odredbama, u PBZ-u su u trećem kvartalu povećali troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke za čak 1,24 milijarde kuna. Za potencijalne troškove konverzije PBZ je izdvojio 1,05 milijardi kuna. Zbog toga je bankarski segment zabilježio gubitak od 235,3 milijuna kuna.

U izvješću se podsjeća i da je PBZ podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti tih zakonskih odredbi, 's obzirom na postojanje više elemenata koji mogu biti u suprotnosti s Ustavnom Republike Hrvatske'.

'Bez obzira na navedeni financijski utjecaj, koji će biti točno utvrđen tek poslije završetka postupka konverzije kredita, odnosno nakon što banka primi odgovore svih klijenata na njenu ponudu te se ugovorna dokumentacija izmijeni u skladu s tim, banka očekuje da će poslovnu godinu zaključiti s pozitivnim neto rezultatom', navode iz PBZ-a.

Također, u izvješću stoji i kako klijenti koji imaju kredite u 'švicarcima' mogu očekivati da će banka kontaktirati s njima zbog konverzije u zakonski propisanom roku te da se puna provedba konverzije očekuje u okviru definiranih rokova

Iz redovnog poslovanja PBZ je ostvario prihode od kamata od 2,6 milijardi kuna, što je 3,8 posto manje nego lani, prvenstveno zbog nižih prosječnih kamatnih stopa kreditnog portfelja. Istovremeno, kamatni rashodi su smanjeni za 17,3 posto pa je neto kamatni prihod porastao za 3 posto (na 1,88 milijardi kuna).

Imovina PBZ Grupe krajem rujna iznosila je 80,2 milijarde kuna (2,4 posto više nego lani), pri čemu su 16 posto bilance činili vlastiti kapital i rezerve.