SKEPSA SINDIKATA

'Ovršni zakon neće riješiti najveći problem - neisplatu plaće'

plaća

plaća

Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obratio se priopćenjem povodom novog Ovršnog zakona koji je danas stupio na snagu

'Donošenjem novog Ovršnog zakona omogućuje se izravna naplata tražbina radnika putem Fine i time je učinjen korak naprijed i ušteđeno vrijeme koje se do sada trošilo pred sudom za dobivanje rješenja o ovrsi, za što je trebalo i do godinu dana. Stoga Savez samostalnih sindikata izražava zadovoljstvo donesenim Zakonom, no problem nastaje kada radnik, unatoč ovrsi, ne može doći do svojih plaća, naknada plaća ili otpremnina jer je žiroračun poslodavca blokiran. Taj problem ni ovaj Zakon ne rješava, a on je najučestaliji.

Dakle, omogućena je izvansudska ovrha naplate samo temeljem obračuna poslodavca. Nakon predaje obračuna Fini, poslodavac će imati rok od 30 dana da sudski ospori takvu naplatu, a ne uspije li to, FINA će izdati nalog za prijenos zaplijenjenih sredstava na račun radnika.

Problematična je i obveza poslodavca o izdavanju obračuna plaće, naknade plaće i otpremnine jer je nerijetka praksa poslodavaca odbijanja izvršenja te zakonske obveze. Time se problem dodatno komplicira jer nameće potrebu uključivanja Državnog inspektorata u cijeli postupak.

Rješenje Ovršnog zakona na tragu je ideja Kampanje SSSH protiv neisplate plaća i isplate plaća bez uplate doprinosa. Dio toga mozaika čini i Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, no rješenja za one koji ne mogu doći do svojega novca još uvijek nema.

Stoga SSSH ponovno poručuje: 'Dosta je rada bez plaća!' Stoji to u priopćenju koje potpisuje Predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi