TOP 10 NAJVEĆIH

Ovo su vodeće farmaceutske tvrtke, u jednoj prosječna plaća gotovo 3.000 eura

14.07.2023 u 06:10

Bionic
Reading

Farmaceutska industrija jedan je od najsnažnijih segmenata hrvatskog gospodarstva. Zahvaljujući visokoj konkurentnosti proizvođači lijekova i farmaceutskih pripravaka glavninu proizvodnje plasiraju na inozemna tržišta, a plaće zaposlenih su osjetno više od prosjeka u proizvođačkoj industriji. Sektorom dominiraju četiri velika proizvođača, a vodeću poziciju neprikosnoveno drži Pliva

Proizvodnjom lijekova i farmaceutskih pripravaka u Hrvatskoj se bavi tridesetak kompanija. Prošla godina za farmaceutske tvrtke je bila izazovna zbog velikog rasta troškova sirovina, transporata i energije. Problemi u opskrbnim lancima i ograničenja cijena lijekova na recept prouzročili su povremene nestašice pojedinih lijekova.

Ipak, u Hrvatskoj je ovaj problem bio manje prisutan nego u drugim europskim zemljama jer naša farmaceutska industrija pokriva sve segmente farmaceutske proizvodnje, od istraživanja i razvoja, preko proizvodnje aktivnih tvari, do proizvodnje i distribucije gotovih farmaceutskih proizvoda.

Unatoč nepovoljnim okolnostima, vodeće farmaceutskih kompanija postigle su solidne rezultate. Deset najvećih lani je ostvarilo 1,12 milijardi eura prihoda, što je 8,8 posto više nego 2021. godine. No kada se uzme u obzir inflacija, koja je na godišnjoj razini u prosjeku iznosila 10,8 posto, ostvaren je realni pad prihoda. Pritisak inflacije još se više osjetio na profitabilnosti. Dobit prije oporezivanja deset najvećih iznosila je 202,3 milijuna eura, uz rast od 4,2 posto, upola sporije od rasta prihoda.

Neprikosnoveni lider je Pliva koja ostvaruje gotovo 60 posto prihoda 'top 10' najvećih tvrtki. Kompanija koja posluje u sastavu izraelske Teve, ostvarila je 665 milijuna eura prihoda uz rast od 4,8 posto. Podjednaki dio kolača Pliva drži u dobiti. Lani je zabilježila blagi rast profita za 5,1% na 122 milijuna eura.

Pliva Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije/Pliva

Pliva dominira i u izvozu s 474,4 milijuna eura vrijednost lijekova plasiranih na inozemna tržišta. Inače, lani je ukupan hrvatski izvoz farmaceutskih proizvoda i pripravaka iznosio 1,05 milijardi eura, što je 3,9 posto više nego 2021. godine. Istovremeno, uvoz je dosegnuo 1,8 milijardi eura uz rast od 10 posto.

Glavni Plivini konkurenti su JGL, Hospira i Belupo, tri kompanije s više od 100 milijuna eura prihoda. Zahvaljujući rastu prihoda od 20,2 posto, na 116,3 milijuna eura, JGL se probio na drugu poziciju potisnuvši Belupo, koji je pao za dva mjesta na listi top 10 najvećih. Treba naglasiti da zbirni prihodi JGL Grupe, koju pored matične kompanije čini još desetak ovisnih društava, iznose 189,4 milijuna eura.

Na treće mjesto popela se Hospira, kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom biotehnoloških lijekova. Tvrtka u vlasništvu farmaceutskog diva Pfizera prošle je godine zabilježila rast prihoda za 13 posto, na 106,4 milijuna eura. Ova tehnološka kompanija odlikuje se visokom profitabilnošću. S dobiti od 41 milijun eura i profitnom maržom od 32 posto uvjerljivo je najprofitabilnija tvrtka u top 10 najvećih. Za usporedbu, profitna marža Plive iznosi 16,7%, a JGL-a 13,6%.

Belupo se spustio na četvrtu poziciju, unatoč rastu prihoda od 6% na 104,9 milijuna eura. U isto vrijeme kompanija koja posluje u sastavu Podravka Grupe bilježi natprosječni rast dobiti u visini od 27 posto.

JGL Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PETAR FABIJAN

Proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda Genera predvodi grupu srednje velikih farmaceutskih kompanija. Tvrtka u vlasništvu britanske kompanije Dechra Pharmaceuticals jedni je gubitaš u top 10 s minusom od 0,3 milijuna eura. Kompanija se ističe i po znatno nižim plaćama u odnosu na prosjek industrije.

Rajićeve perjanice

U Generi je prosječna plaća iznosila 1.087 eura, dok je na razini top 10 najvećih prosjek iznosio 1.794 eura. Na vodećem mjestu je Pliva s prosječnom plaćom od 2.921 euro, a slijede Hospira (2.674) i Pharmas (1.956 eura).

Kompanija Pharmas proizvodi široki asortiman farmaceutskih proizvoda u tvornicama u Popovači i Zrenjaninu. Prošle je godine ova tvrtka, u vlasništvu Luke Rajića, stagnirala u prihodima, ali je uspjela povećati dobit za 41 posto na 1,9 milijuna eura. U sastvu Rajićeve Lura Grupe posluje još jedna farmaceutska tvrtka, Fidifarm, koja je lani ostvarila 14,7 milijuna eura prihoda, uz rast od 9%.

Među manjim farmaceutskim kompanijama na listi najbrže su rasle Krka-Farma i Yasenka. Krka – Farma, podružnica slovenskog farmaceutskog diva drži sedmu poziciju, a s rastom prihoda za 18,6% na 28,2 milijuna eura ozbiljno se približila šestoplasiranom Pharmasu.

Biognost i Yasenka zatvaraju 'top 10'

Na začelju liste 'top 10' su dvije tvrtke sa prihodima ispod 10 milijuna eura. Kompanija Biognost, koja se primarno bavi proizvodnjom imunohematoloških, imunokromatografskih i histoloških dijagnostičkih proizvoda, lani je ostvarila rast prihoda za 7,2 posto na 7 milijuna eura i dobit prije oporezivanja od 0,7 milijuna eura.

Na desetoj poziciji je Yasenka, tvornica vitamina, minerala i dodataka prehrani sa sjedištem u Vukovaru, koja se ističe po najbržem rastu prihoda i dobiti. Ukupne prihode povećala je 32 posto na 6,5 milijuna eura, a dobit joj je skočila čak 377% na 0,9 milijuna eura.