promjene na vidiku

Ovo su tri glavna razloga zbog kojih će električni auti biti sve jeftiniji i dostupniji

15.12.2023 u 21:51

Bionic
Reading

Prosječna cijena električnih automobila kreće se oko 50.000 dolara (40.000 eura), pokazuju podaci Kelley Blue Booka. Direktori autokuća istaknuli su visoke cijene kao glavni razlog za to što je ove godine pala potražnja za njima. Međutim to bi se trebalo vrlo brzo promijeniti

Nekoliko proizvođača zbog toga je usporilo svoje planove za električna vozila (EV), pri čemu je Ford odgodio ulaganje od 12 milijardi dolara, a General Motors odustao od planova za proizvodnju 500.000 EV-a do prve polovice 2024.

Sve bi se to ipak moglo uskoro promijeniti. Očekuje se da će ih ove godine u SAD-u biti prodano više od milijun, što će činiti oko devet posto tržišta osobnih automobila, pokazuju podaci Atlas Public Policyja.

Taj je udio još uvijek znatno iza drugih zemalja, s EV-ima koji su dosegli 33 posto prodaje u Kini i 35 posto u Njemačkoj u prva tri mjeseca 2023., prema podacima Bloomberga.

Tesla navodno planira pustiti u proizvodnju automobil vrijedan 25.000 eura (27.000 dolara) iduće godine, a brz razvoj tehnologije električnih vozila mogao bi uskoro dovesti do pada cijena, piše Business Insider (BI).

Goldman Sachs čak smatra da će električna vozila dostići cjenovni paritet s automobilima na plin do sredine ovog desetljeća.

Razlozi zbog kojih će električni automobili biti sve pristupačniji

1. Jeftinije baterije

Daleko najskuplji dio svakog električnog vozila je baterija, a skok njihovih cijena teško je pogodio proizvođače automobila. Međutim dugoročni trend ukazuje na to da će baterije biti jeftinije. Cijene su porasle u 2022., ali ministarstvo energetike SAD-a procjenjuje da je cijena litij-ionske baterije pala za 89 posto između 2008. i 2022., a Goldman Sachs kaže da će pasti daljnjih 40 posto do 2025.

'Baterija je najveći pojedinačni trošak za električna vozila i podložna je istoj vrsti tehnoloških krivulja cijena koje vidite i drugdje', rekao je za Business Insider David Browne, britanski šef proizvođača električnih vozila Smart.

U listopadu je Toyota najavila da će težinu svojih baterija prepoloviti do kraja ovog desetljeća.

  • +65
Toyota bZ4X EV 71.4 kWh AWD 5D EV/T STYLE Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

'Samo grebemo po površini u razvoju baterija. Radeći s motorima na unutarnje izgaranje, tražili smo najmanji napredak u učinkovitosti jer su ljudi na tome radili više od stotinu godina. Ali tehnologija baterija napreduje jako brzo i postoji mnogo toga što možemo učiniti kako bismo im poboljšali učinkovitost', rekao je Browne.

2. Više mjesta za punjenje

Još jedna prepreka na putu prema masovnom usvajanju EV-a je mreža punjača, a još uvijek je nesređena čak i u velikim gradovima kao što je Los Angeles.

Matthias Preindl, profesor elektrotehnike na Sveučilištu Columbia, rekao je za BI da bi jačanje mreže za punjenje omogućilo proizvođačima da stave manji naglasak na snažne baterije koje povećavaju domet, čineći ta vozila lakšim i jeftinijim za proizvodnju – što zauzvrat znači niže cijene za potrošače.

3. Niži troškovi i povećana proizvodnja

Smanjivanje troškova proizvodnje i povećana proizvodnja električnih automobila u direktnoj su povezanosti.

Neke tvrtke snižavaju troškove promjenom načina na koji masovno proizvode svoje automobile. Tako je Tesla, tvrtka Elona Muska, uvela novi proces, nazvan gigacasting, koji omogućuje proizvodnju velikih dijelova karoserije kroz rastaljeni metal izliven u kalupe pod visokim pritiskom. Kompanije poput Toyote nastoje usvojiti slične metode u pogonima jer one omogućuju proizvodnju lakših i jeftinijih automobila.

  • +7
Tesla isporučila svoje milijunto vozilo u Europi Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Međutim postoji zabrinutost da bi nova metoda mogla otežati zamjenu dijelova automobila, a Browne je rekao da, iako je Teslina taktika dobra za smanjenje troškova, mogla bi dovesti do skoka u troškovima popravka.

'Kompromis je u tome da ako imate jedan veliki odljev niz bok automobila i netko ga ošteti, tada imate problem s troškovima popravka', rekao je.

Uz nove tehnike, veliki proizvođači još uvijek proširuju svoje proizvodne linije za EV, iako to ne rade tako brzo, i to je ipak dobra vijest za cijene električnih automobila.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'