BILI SU PROTIV

Ovo su suci koji smatraju kako lex Agrokor nije u skladu s Ustavom

08.05.2018 u 11:40

Bionic
Reading

Ustavni sud odbacio je prijedlog za ocjenu ustavnosti lex Agrokora, međutim odluka nije bila jednoglasna. Troje sudaca ocijenilo je kako 'značajan broj' odredbi zakona kojim Vlada spašava Agrokor nije u skladu s Ustavom. Riječ je o Lovorki Kušan, Andreju Abramoviću i Goranu Selanecu

Goran Selanec sa svoje 42 godine najmlađi je član Ustavnog suda. Do prošle godine bio je zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 2000. godine, a već dvije godine kasnije magistrirao je na temu Europske konvencije o pravima čovjeka i njezinu utjecaju na hrvatski pravni sustav.

Magistrirao je i doktorirao na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta - University of Michigan - na koje je otišao s preporukom svog mentora Siniše Rodina, jednog od naših najboljih stručnjaka na polju europskog prava.

Već pred kraj magisterija Selanec počinje raditi i na zagrebačkom Pravnom fakultetu i to kao znanstveni novak na Katedri za ustavno pravo. Nekoliko godina kasnije, odnosno 2004., prelazi na novoosnovanu Katedru za europsko javno pravo na istom fakultetu.

Od 2009. do 2012. radi kao nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova pri Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka za ravnopravnost spolova Europske komisije, a 2012. postaje i prvi hrvatski predavač na Akademiji europskog prava - Europäische Rechtsakademie, koju je osnovala Europska unija.

Od 2010. do 2012. radi i kao viši pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kojoj je bio podrška u sudskim postupcima, pa i onima pred Ustavnim sudom.

Te 2012. biva imenovan i zamjenikom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Lovorka Kušan je bivša odvjetnica koja je pravosudni ispit položila 1994.

Od 1997. do 2006. bila je suradnica Hrvatskog pravnog centra na projektima vezanim uz prisilne migracije, izbore, pravosuđe te Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe. Od 1996. do 1999. bila je aktivistica za ljudska prava Hrvatskog helsinškog odbora i članica tog odbora od 1998. do 1999.

Od 1997. do 2014. bila je suradnica Europskog centra za prava Roma (Budimpešta), a surađivala je i s Institutom Otvoreno društvo (New York) na projektu o prisilnim migracijama te Centrom za mirovne studije u području prava tražitelja azila i zabrane diskriminacije.

Od 2001. do 2002. bila je lokalna konzultantica Vijeća Europe za 'Izvještaj o preprekama za romsku manjinu u Hrvatskoj u pristupu različitima pravima, a posebno državljanstvu, stanovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi', a od 2003. do 2004. na projektu 'Pristup Roma zapošljavanju'. Od 2009. do kraja lipnja 2016. bila je članica Europske mreže pravnih eksperata u području nediskriminacije.

Andrej Abramović je također bivši odvjetnik koji se nakon diplome 1995. zaposlio u odvjetničkom uredu Jurja Vedrine.

Od 2007. bio je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je određeno vrijeme bio i voditelj grupe za medijske sporove. Od 2012. do izbora za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske bio je sudac i predsjednik Upravnog suda u Zagrebu.

Bio je član Radne skupine Ministarstva pravosuđa za praćenje i primjenu Zakona o upravnim sporovima.

  • +4
Ustavni sud odlučio: Lex Agrokor u skladu s Ustavom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL