BUDUĆI USTAVNI SUDAC

Tko je Goran Selanec, čovjek zbog kojeg je i SDP konačno dobio pohvalu

10.07.2017 u 06:28

Bionic
Reading

Samo jedan glas - toliko je prilikom lanjskog izbora ustavnih sudaca Goran Selanec dobio na sjednici saborskog Odbora za Ustav. Ovaj doktor pravnih znanosti s impresivnom biografijom tada nije uspio dobiti podršku zastupnika, no u samo godinu dana sve se promijenilo

'Ima nade za SDP', 'konačno pravi korak' - samo su neki od komentara koji su uslijedili nakon što je početkom tjedna SDP-ov predsjednik Davor Bernardić javno rekao da će ta stranka kao kandidata za ustavnog suca podržati Gorana Selanca.

Iako široj javnosti možda nepoznato ime, Selanec već sada ima veliku podršku nevladinih udruga, a na svoju stranu pridobio je i zastupnike. S obzirom na to da je za izbor ustavnih sudaca, kao što je tportal već pisao, potrebna dvotrećinska većina, izvjesno je da će Selanec, želi bi HDZ potporu glavne oporbene stranke za svog kandidata, biti i izabran.

No tko je Goran Selanec? Aktualni zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova rođen je 1976. u Zagrebu i bude li izabran u Ustavni sud, bit će jedan od najmlađih ustavnih sudaca dosad izabranih.

Selanec je diplomirao na zagrebačkom Pravnom fakultetu 2000. godine, a već dvije godine kasnije magistrirao je na temu Europske konvencije o pravima čovjeka i njezinu utjecaju na hrvatski pravni sustav. Magistrirao je i doktorirao na jednom od najprestižnijih američkih sveučilišta - University of Michigan - na koje je otišao s preporukom svog mentora Siniše Rodina, jednog od naših najboljih stručnjaka na polju europskog prava. O Selančevim referencama dovoljno govori i podatak da je u to doba primljen i na Harvard, Northwestern, Stanford i Chicago, no sve ih je odbio zbog Michigana.

Već pred kraj magisterija Selanec počinje raditi i na zagrebačkom Pravnom fakultetu i to kao znanstveni novak na Katedri za ustavno pravo. Nekoliko godina kasnije, odnosno 2004., prelazi na novoosnovanu Katedru za europsko javno pravo na istom fakultetu.

Od 2009. do 2012. radi kao nacionalni stručnjak za ravnopravnost spolova pri Mreži nacionalnih pravnih stručnjaka za ravnopravnost spolova Europske komisije, a 2012. postaje i prvi hrvatski predavač na Akademiji europskog prava - Europäische Rechtsakademie, koju je osnovala Europska unija.

  • +2
Goran Selanec Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Od 2010. do 2012. radi i kao viši pravni savjetnik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, kojoj je bio podrška u sudskim postupcima, pa i onima pred Ustavnim sudom.

Te 2012. biva imenovan i zamjenikom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a na toj dužnosti je i danas.

U fokusu njegova rada su područja zaštite i promicanja temeljnih ljudskih prava i društvene jednakosti te pravo Europske unije. Zašto baš ravnopravnost spolova, pojasnio je svojedobno za Večernji list. 'Još u studentskim danima opredijelio sam se za područje ljudskih prava, a na Michiganu me je najviše privuklo pitanje diskriminacije, nepovoljno postupanje prema nekome temeljem razloga koji ne održava stvarnu vrijednost pojedinca, a vi ga podređujete svojim interesima, stavljate ga u podređeni položaj, oduzimate mu autonomiju i postavljate se prema njemu kao da nije jednako vrijedan. Također, vrlo se živo sjećam telefonskog razgovora moje majke s kolegicama, kad je po svim kriterijima svojih postignuća i iskustva trebala napredovati na jednu od najviših pozicija unutar svoje kompanije, ali na kraju je tamo ipak završio muškarac, a njoj nitko nikad nije rekao zbog čega nije izabrana. Sjećam se tog njezina razočaranja i to da je moja majka doživjela nepravdu kao djetetu mi je ostalo upečatljivo', kazao je Selanec.

Selanec je, podsjetimo, bio i komentator tportala. Za nas je pisao komentare o 'švicarcu', presudi Ustavnog suda u slučaju 'švicarac', ali i prijetnjama slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca zbog arbitraže.

Uz pravo voli trčati te je već istrčao nekoliko maratona. Oženjen je, a supruga mu radi kao predavačica - asistentica na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Perišin: Radi se o čovjeku u najboljim godinama karijere

Zašto je Selanec dobar izbor za Ustavni sud, pitali smo i njegove kolege, točnije Tamaru Perišin s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja odnedavno i volonterski savjetuje novu ministricu obrazovanja Blaženku Divjak.

'Gorana dobro poznajem jer se znamo još sa studija, a i na katedri smo dijelili kabinet. I kada je otišao s fakulteta, puno smo surađivali. On se velikim dijelom obrazovao u inozemstvu i mislim da će Ustavnom sudu donijeti internacionalnu perspektivu', kaže Perišin za tportal.

Goran Selanec je, kaže njegova kolegica s fakulteta, vrlo dobro upoznat s nekim pravnim rješenjima iz država članica Europske unije i SAD-a, koja se tek počinju implementirati u Hrvatskoj. 'Jako dobro poznaje i pravo Europske unije i pravo Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava. Nisam sigurna imaju li drugi suci formalno obrazovanje u tom području, no Goran je izvrstan u tim aspektima', kaže Perišin, koja i sama u biografiji ima niz prestižnih svjetskih sveučilišta na kojima se usavršavala, pa i godinu rada kao gostujući predavač na Harvard Law School.

Perišin nam kaže da je Selanec dosta 'analitičan' i 'kritičan', a odgovara i na neke kritike da je možda premlad za Ustavni sud. 'Ne mislim da je premlad, nije takvih godina da bi bio nezreo. Radi se o čovjeku u najboljim godinama karijere. Stekao je obrazovanje i ima niz godina radnog iskustva, a uz to ima i sve akademske credentials (op.a. certifikate)', poručuje Perišin.

Neki od naših sugovornika u SDP-u, koji ga podržava kao kandidata, kažu nam pak kako misle da bi Selanec kao ustavni sudac često mogao pisati izdvojena mišljenja, što smatraju dobrim za Ustavni sud. 'Nije nemoguće da se to dogodi. Ne znam hoće li pisati izdvojena mišljenja, ali će vjerojatno u nekim stvarima imati različita mišljenja i na taj način doprinijeti odlučivanju. Imat će svježe razmišljanje i zbog svoje dobi i zbog internacionalnog obrazovanja', zaključuje Perišin.