U TRI REGISTRATORA

Todorić krenuo u konačni rat protiv 'lex Agrokora', poslao zakon na Ustavni sud

02.12.2017 u 14:23

Bionic
Reading

Ivica Todorić, kao što je i najavio, podnio je ustavnu tužbu protiv 'lex Agrokora', tj. Zakona o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značenja za RH

'Kao što sam najavio, Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio sam Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značenja za RH. Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio sam zbog eklatantnog kršenja mojih ustavnih i temeljnih ljudskih prava. U prijedlogu, koji s prilozima tvori opsežni materijal u trima registratorima, navedena su sva kršenja mojih ustavnih i ljudskih prava kakva u suvremenoj Europi nisu viđena', napisao je Todorić na blogu.

Todorić je objavio i preslik prijedloga iz kojeg je vidljivo da je osim sebe, kao predlagatelje naveo i svoje dvije tvrtke Adria Group B.V. i Adria Group Holding B.V. sa sjedištem u Amsterdamu. Za podnošenje Prijedloga za ocjenu ustavnosti angažirao je odvjetnika Dalibora Valinčića iz Zagreba.

Todorić je tražio i ocjenu suglasnosti 'lex Agrokora' s Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

Od Ustavnog suda traži da obustavi primjenu za njega spornog zakona sve do konačne odluke o ustavnosti. Tvrdi da se 'lex Agrokor' protivi slijedećim člancima Ustava RH: s člankom 3. koji garantira jednakost, nepovredivost vlasništva i vladavinu prava, pri čemu je apostrofirao nepovredivost vlasništva. 

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Spominje i članak 14 koji građanima garantira jednakost pred zakonom, 'bez obzira na društveni položaj'. Smatra da je 'lex Agrokor' protivan članku 29, stavku 1. koji govori da 'svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično i u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama, ili o sumnji ili optužbi zbog kažnjivog djela'.

Todorić smatra i da je donošenjem 'lex Agrokora' prekršen Članak 48. stavak 1. Ustava u pravu vlasništva i pravo vlasništva članak 49. Ustava koji garantira poduzetničku slobodu.

Spominje i članak 50. Ustava: 'Zakonom je moguće u interesu Republike Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti. Poduzetnička se sloboda i vlasnička prava mogu iznimno ograničiti zakonom radi zaštiteinteresa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi'.