RANG LISTA

Ovo su najmoćnije putovnice na svijetu: Pogledajte kako stoji Hrvatska

18.07.2023 u 18:54

Bionic
Reading

Prvi put u pet godina, Japan više nema najmoćniju putovnicu na svijetu. Na novoj globalnoj ljestvici Singapur zauzima prvo mjesto, a njegovi građani mogu posjetiti 192 zemlje od njih 227 bez vize. Navodi to novi tromjesečni izvještaj londonske istraživačke kompanije za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners

Njemačka, Italija i Španjolska napredovale su na drugo mjesto s bezviznim pristupom za 190 odredišta. Japan je izbačen na treće mjesto koje dijeli sa šest drugih nacija - Austrijom, Finskom, Francuskom, Luksemburgom, Južnom Korejom i Švedskom. Državljani ovih zemalja mogu bez prethodne vize posjetiti 189 odredišta.

SAD, s druge strane, nastavlja svoje sada već desetljetno dugo klizanje niz indeks, spustivši se još dva mjesta na osmo, s pristupom 184 zemlje bez viza. Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD zajedno su držali prvo mjesto na indeksu 2014., ali su od tada na silaznoj putanji. Australija je na šestom mjestu s bezviznim pristupom u 186 zemalja.

Hrvatska se našla na 14. mjestu s bezviznim pristupom 175 zemalja, piše Daily Mail. Početkom godine zauzimala je 17. mjesto, s pristupom 173 zemalja bez prethodne vize.

Poredak Henley Passport Index temelji se na ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa. Analizira u koliko zemalja nositelj putovnice može ući bez da ranije nabavi vizu.

Afganistan je i dalje ukorijenjen na dnu popisa, s rezultatom bezviznog pristupa od samo 27, a slijede ga Irak (29) i Sirija (30) - tri najslabije putovnice na svijetu.