već našao prvu metu

Dodik ne odustaje: Sprema zakon za označavanje 'neprijatelja Republike Srpske'

18.07.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je u utorak kako će inicirati donošenje zakona kojim bi se uvelo označavanje "neprijatelja Republike Srpske".

Dodik je to najavio u trenutku kada entitetski parlament raspravlja o izmjenama kaznenog zakona kojima bi se uvela kriminalizacija klevete što je naišlo na žestoke kritike oporbe, novinarske zajednice i nevladinog sektora, ali i Europske unije te SAD-a i OESS-a.

"Da budu zapisani u povijesti kao neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske", izjavio je Dodik za lokalne medije iznenadivši sve novom inicijativom.

Pritom je kao neprijatelje RS odmah označio suce Ustavnog suda BiH i dodao kako nikome neće dopustiti narušavanje prava tog entiteta.

Nije pojasnio kakve kazne planira uvesti za one koji bi po novom zakonu bili proglašeni neprijateljima RS.

Dok je u parlamentu istodobno trajala rasprava o spornom zakonu o kriminalizaciji klevete koji je također predložio Dodik, oporbeni zastupnik Nebojša Vukanović kazao je kako bi ovo trebalo biti upozorenje svima da vlast u RS-u srlja u diktaturu.

"Ovo nije bilo ni u najcrnjim vremenima jednoumlja", kazao je Vukanović.

Parlamentarna većina koju kontrolira Dodik odbila je prihvatiti primjedbe na sadržaj zakonskih izmjena kojima planiraju kriminalizirati klevetu.

  • +15
Milorad Dodik Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

Predloženim bi izmjenama kleveta postala predmetom kaznenog progona uz propisane novčane kazne do tri tisuće eura.

Igor Crnadak, predsjednik kluba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) kazao je kako se ovime od RS pravi "crna rupa u kojoj nitko neće smjeti pisnuti", a prva meta bit će mediji i novinari koji kritički pišu o vlasti.

Glasanje o spornim izmjenama kaznenog zakona najavljeno je za četvrtak.