papir zlata vrijedan

Neke su putovnice 'jače' od drugih. Pogledajte koje su najpoželjnije i koliko je cijenjena naša

29.03.2022 u 20:56

Bionic
Reading

Putovnica Luksemburga najpoželjnija je na svijetu. Pokazuje to istraživanje Nomad Capitalista, konzultantske kuće koja je prilikom ocjenjivanja putovnica uzela u obzir nekoliko kategorija, a to su: Mogućnost putovanja bez vize, oporezivanje, globalna percepcija, mogućnost stjecanja dvojnog državljanstva i osobne slobode

'Mnoge rang-liste putovnica usredotočuju se samo na mogućnost putovanja bez vize. Ali mi mislimo da to nije najviše presudno', istaknuo je izvršni direktor Nomad Capitalista, Andrew Henderson.

Naprimjer, dodaje on, putovnice SAD-a i Kanade slične su što se tiče mogućnosti ​​putovanja, ali Amerikanci podliježu porezima svoje države bez obzira gdje živjeli.

Kad je riječ o poreznoj politici prilikom rangiranja, minimalnih 10 bodova dodijeljeno je državama, odnosno njihovim putovnicama, u kojima je oporezivanje rigorozno, kao što je to SAD, a maksimalnih 50 bodova za zemlje koje minimalno oporezuju, poput Monaka ili Saudijske Arabije.

Top 10 predvodi Luksemburg, a slijede Švedska, Irska, Belgija i Švicarska. Hrvatska se nalazi na 42. mjestu i dijeli ga s Bugarskom. Lijepa Naša dobila je maksimalan broj bodova za globalnu percepciju i mogućnost dobivanja dvojnog državljanstva, a najmanje za poreze.

Kompletan popis 200 zemalja možete pogledati ovdje.

'Ono što je zanimljivo to je da neke zemlje koje nisu toliko razvikane, kao što su Malta, Island i Slovačka, imaju 'jače' putovnice od moćnih država poput Italije i Njemačke', istaknuo je Henderson.