POTROŠNJA PIVA

Ovaj narod već 28 godina zaredom brani titulu najvećih pivopija. Provjerili smo kako stoje Hrvati, a u kojoj se zemlji godišnje popije 22 milijarde litara

14.08.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Pivo je stoljećima jedno od najpopularnijih pića širom svijeta. Najnoviji podaci pokazuju da je svjetska potrošnja piva premašila 177 milijardi litara. Kada se ta brojka podijeli s brojem stanovnika Zemlje, ispada da svaki Zemljani popije godišnje 22 litre piva

Pivo se konzumira u cijelom svijetu, ali količina uvelike varira od zemlje do zemlje. Dakle, u kojim zemljama se konzumira najviše piva? Prema podacima japanske korporacije Kirin Holdings, koja prati potrošnju piva po zemljama još od 1975., Kina je na prvom mjestu po ukupnoj potrošnji. U 2020. potrošnja je u toj zemlji dosegnula 36 milijardi litara što je dovoljno da se pivom napuni više od 14 000 olimpijskih bazena.

Kina čini jednu petinu ukupne potrošnje piva u svijetu. Arheološki dokazi sugeriraju da Kinezi imaju povijest proizvodnje piva koja seže tisućama godina unatrag. No brojnost stanovništva ne garantira veliku potrošnju piva. Tako je Indija, najmnogoljudnija zemlja, tek a 23. mjestu po potrošnji piva. SAD je na drugom mjestu globalne liste, s više od 24 milijarde litara popijenog piva godišnje. Amerikanci ne piju samo puno piva, oni ga također puno i proizvode. SAD je drugi po veličini proizvođač piva u svijetu, poslije Kine.

U Top 10 velikih potrošača omiljenog pića su još Brazil, Rusija, Meksiko, Njemačka, Japan, Velika Britanija, Vijetnam i Španjolska. Slika je potpuno drugačija kada se gleda potrošnja piva po glavi stanovnika, a ne ukupna potrošnja. Uvjerljivo na prvom mjestu je Češka sa 191 litrom piva koliko popije prosječni Čeh. Češka već 28. godinu zaredom brani titulu najvećih pivopija.

U čemu je tajna 'češkog uspjeha'? Pa, osim toga što se diči tradicionalno bogatom proizvodnjom kvalitetnog lager piva, ova zemlja može se pohvaliti i niskim cijenama pa je u nekim gradovima ono jeftinije od flaširane vode. Time se svakako privlače turisti koji vole alkoholni napitak od hmelja, dok Česi i vlastitom potrošnjom održavaju rekordnu potrošnju, piše Visual Capitalist.

U Top 25 država s najvećom potrošnjom piva najviše je pivopija u regiji Srednje i istočne Europe. Nakon nedostižne Češke, najaviše piva po glavi stanovnika popije se u Austriji (96,8 litara), Poljskoj (96,1 litra) i Rumunjskoj (95,2 litre). Respektabilno 17. mjesto na listi drži Hrvatska sa 72,2 litre piva po stanovniku, a najbliži po potrošnji su nam Amerikanci, Australci i Slovenci. Iako se razine potrošnje razlikuju diljem svijeta, pivo je sastavni dio kulture mnogih zemalja. Zapravo, ovo piće je toliko popularno da je dobilo svoj praznik. Međunarodni dan piva obilježava se svakog prvog petka u kolovozu u više od 200 gradova diljem svijeta.