KOJA SU NAJPOPULARNIJA SVJETSKA PIVA

Američki i europski pivski divovi i dalje su jaki, ali Kinezi prodaju i piju više od ikoga

15.05.2022 u 17:11

Bionic
Reading

Kreće doba kad kreće pojačana konzumacija piva. S obzirom na globalno tržište piva koje se procjenjuje na više od 623 milijardi dolara, nije čudno da je pivo nešto poput univerzalnog jezika koji ujedinjuje one koji ga piju širom svijeta. Uz toliki međunarodni interes, novinske kuće svake godine revnosno rangiraju najpopularnije vrste piva iz svih krajeva svijeta.

Unatoč različitoj metodologiji i, posljedično, različitim rezultatima, uobičajena preklapanja između tih popisa nude uvjerljiv uvid u popularnost pojedinih piva širom planeta. Međunarodna piva, kao što su Stella, Guinness i Heineken, nalaze se u prvih 10 mnogih popisa, predstavljajući Belgiju, Irsku, odnosno Nizozemsku, dok drugi popisi sadržavaju piva koja se rjeđe nalaze u Europi i Sjedinjenim Državama, ali s očitom popularnošću u mnogim drugim dijelovima svijeta. Stoga, nije na odmet pogledati tri različita shvaćanja najpopularnijih piva na svijetu, svaki s različitim metodama kompilacije.

Jedan način rangiranja govori o 'najvrjednijim pivima' svijeta. Prilikom utvrđivanja svog popisa takvih piva, Drinks International, globalni autoritet industrije pića, koji pruža vijesti, analize, komentare i istraživanja o globalnim tržištima, robnim markama i pićima, konzultirao je 106 barova diljem svijeta, svaki odabran za sudjelovanje na temelju nagrada za najbolje barove svijeta. Na taj način DI je dobio sljedeći top ten:

Asahi Super Dry

Heineken

Peroni Nastro Azzurro

Guinness

Pilsner Urquell

Budweiser

Stella Artois

BrewDog

Corona

Super Bock

Untappd, popularna aplikacije za pivo, ima neobičniju metodologiju, koja se oslanja na to koliko su puta korisnici 'prijavili' određeno pivo kako bi odredili njegovu popularnost. S obzirom na globalnu publiku koja bira sama, popis se uvelike naginje prema američkoj i europskoj ponudi:

Guinness Draught

Heineken

Punk IPA

Corona Extra

IPA, Lagunitas Brewing Co.

Miller Lite

Birra Moretti L’Autentica/Ricetta Originale

Tripel Karmeliet

Stella Artois

Traditional Lager

Ako vas se ovi popisi nisu dojmili, vjerojatno ste pobornik metodologije koja popularnost mjeri prodajom. No, ti su podaci nešto manje kurentni, s obzirom da se oslanjaju na najnovije dostupne podatake o prodaji (2017). Ipak, s obzirom na dosadašnje popise dobivene na taj način, tijekom pet godina vjerojatno nije bilo većih promjena. Evo, dakle, najpopularnijih robnih marki piva na svijetu, prema globalnoj prodaji (količine na temelju procjene GlobalData Consumera), i to obrnutim redom – od 10. do 1. mjesta:

10. Coors Light - Uz to što je drugo najprodavanije pivo u SAD-u, Coors Light zauzima tek 10. mjesto najprodavanijih brendova piva u svijetu u 2017.

9. Corona - Corona je 2017. bila na prvom mjestu uvoznih piva u SAD-u. S procijenjenih 28,8 milijuna hektolitara prodanih diljem svijeta, ovo pivo u prozirnim bocama najbolje je prodavano meksičko pivo u svijetu.

8. Yanjing - Kineski Yanjing je nedavno izvijestio o gotovo 9-postotnom porastu prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 850 milijuna dolara u 2018. Uspješni brend će vjerojatno zadržati svoje mjesto na ovom popisu i u godinama koje dolaze.

7. Harbin - Harbin je 2017. isporučio oko 29,9 milijuna hektolitara piva. Ta najstarija kineska pivovara, odnosno njezina masivna marka je dio flote Anheuser-Busch InBeva, belgijske multinacionalne tvrtke za proizvodnju pića i piva sa sjedištem u Leuvenu (globalni ured za funkcionalno upravljanje nalazi se u New Yorku)

6. Heineken - Ova nizozemska marka i dalje je popularna u cijelome svijetu, s prodajom od oko 34,3 milijuna hektolitara piva u 2017.

5. Skol - S procijenjenih 35,1 milijun hektolitara prodanog piva u 2017, ova marka u vlasništvu AB InBeva, koja se prvenstveno proizvodi u Brazilu, ostala je u top-5, kao i prethodnih godina.

4. Bud Light - Američki lagani lager broj 1 nije u svjetskoj konkurenciji nije uspio osvojiti čak niti broncu. No, procijenjenih 44,8 milijuna hektolitara prodanih u 2017. i dalje mu donosi top-5 u globalnoj prodaji piva.

3. Tsingtao - Ovaj kineski bestseller ne ovisi o tome što ga vjerojatno popijete tek ponekad u kineskome restoranu. U svijetu je 2017. prodao oko 49 milijuna hektolitara piva.

2. Budweiser - 'Bud Heavy' možda je u SAD-u manje popularan od svog mlađeg američkog brata, ali taj 'kralj piva' vlada diljem svijeta. Procjenjuje se da su pivopije kupili oko 49,2 milijuna hektolitara Budweisera.

1. Snow - Iznenađenje? Samo za laike! Naime, Snow drži prvo mjesto i ove godine, kao i lani. Procjenjuje se da je 2017. prodao zapanjujućih 101,2 milijuna hektolitara piva, nadmašivši drugoplasiranog Buda za više nego dvostruko. Nije loše za napitak koji vjerojatno nikada niste kušali. Naime, Snow se prodaje samo u Kini.