produžena za 25 metara

Otvorena nova riva u Mošćeničkoj Dragi vrijedna 11,7 milijuna kuna

30.06.2021 u 16:12

Bionic
Reading

Nova riva u Mošćeničkoj Dragi, s novoizgrađenih 25 metara operativne obale sa šetnicom, u koju je uloženo 11,7 milijuna kuna, u srijedu je svečano otvorena

Nova riva u Mošćeničkoj Dragi, s novoizgrađenih 25 metara operativne obale sa šetnicom, u koju je uloženo 11,7 milijuna kuna, u srijedu je svečano otvorena.

To je zajednički projekt Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga i Općine Mošćenička Draga, za čiju realizaciju je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osiguralo 6,5 milijuna kuna, Primorsko-goranska županija 2,5 milijuna kuna i Općina Mošćenička Draga 1,1 milijun kuna, dok je ostatak novca dala Županijska lučka uprava.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je da se sada na cijeloj obali realiziraju 1,3 milijarde kuna vrijedni projekti te da se s pravom ističe kako se događa prava renesansa na pomorskom dobru.

Župan Zlatko Komadina naglasio je da je riječ o najvećem ulaganju u pomorsko dobro u Mošćeničkoj Dragi.

"Vizura mjesta dobila je novu dimenziju, podignuta je kvaliteta turističke ponude, ali i kvaliteta života lokalnog stanovništva. U drugoj fazi projekta planira se izgradnja lukobrana, što je financijski zahtjevniji projekt i kandidirat ćemo ga za sredstva EU fondova", rekao je.

Načelnik Općine Mošćenička Draga Rikardo Staraj istaknuo je da nova operativna obala nije važna samo zbog ribarstva i turističke namjene nego je to novi trg, odnosno produljenje trga, na kojem se održavaju sve veće manifestacije u Mošćeničkoj Dragi.

"Sada možemo očekivati veće koncerte i brodove. Tu je i nova šetnica koja je nastavak za naše daljnje projekte, kako bi rasteretili centar mjesta", rekao je Staraj.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga i opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin podsjetio je da su radovi počeli u rujnu 2019.

"Investicijom smo produžili obalu za 25 metara čime smo dobili 745 četvornih metara operativne površine, koja će se koristiti za izvlačenje plovila, uređivanje i popratne sadržaje. Nakon ove, prve faze uređenja, slijedi druga faza projektiranja, kojom bismo zatvorili zaljev i dobili lijepu luku s ribarskim dijelom," kazao je Kirigin.