wto obavještava

Oporavlja se globalna trgovina, a kako će izgledati 2024. određuje rat u Ukrajini

05.04.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Robna razmjena porast će ove godine slabije od prosjeka, istaknula je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), a oporavak u 2024. mogli bi ugroziti nastavak rata u Ukrajini, rasplamsavanje inflacije i zaoštravanje monetarne politike

Obujam robne razmjene porast će ove godine za 1,7 posto, ističe WTO, podigavši prognozu iz listopada za jedan postotni bod. U proteklih 12 godina razmjena je u prosjeku rasla za 2,6 posto godišnje. U 2022. porasla je za 2,7 posto, zakočena slabim rezultatima u zadnja tri mjeseca.

Iduća godina trebala bi donijeti snažan oporavak i gotovo dvostruko višu stopu rasta, od 3,2 posto, budući da bi gospodarski rast trebao ubrzati, procjenjuje WTO, upozorivši ipak da prognoza uključuje visoku razinu neizvjesnosti i brojne rizike.

Prijetnje uključuju nastavak rata u Ukrajini i druge geopolitičke napetosti, opetovano rasplamsavanje inflacije i posljedice pooštravanja monetarne politike, navodi čelnica organizacije Ngozi Okonjo-Iweala.

Trgovina je do sada odolijevala globalnim napetostima i prijetnji podjele svijeta na konkurentske trgovinske blokove, koji bi mogli smanjiti svjetski BDP za pet posto.

No, opasnost još nije minula, upozoravaju iz WTO-a.

Naglašavaju i da bogate zemlje moraju pratiti moguće znakove krize u opskrbi hranom koja bi mogla donijeti glad u zemljama s niskim prihodima.

Još nije moguće precizno utvrditi kako će rat utjecati na sjetvu u Ukrajini, velikom proizvođaču žitarica, a u drugim dijelovima svijeta urod bi mogle ugroziti poplave ili suše, uzrokovane klimatskim promjenama.

Mali poljoprivrednici u Africi trebaju cjenovno pristupačno gnojivo i druge sirovine kako bi mogli povećati proizvodnju, naglašavaju u WTO-u.

Ključno je ublažiti ograničenja izvoza hrane, ističe Okonjo-Iweala.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine oko 35 zemalja uvelo je sto ograničenja na izvoz hrane i gnojiva. Do sredine prošle godine njihov se broj smanjio, da bi potom ponovo porastao, na 67 početkom travnja.

Prognoza WTO-a ne pokriva uslužni sektor, a organizacija konstatira da je međunarodni turizam na putu potpunog oporavka od koronakrize, zahvaljujući ukidanju pandemijskih ograničenja.

Čini se da gospodarska neizvjesnost nije naškodila potražnji za putovanjima, primjećuju u WTO-u, dodajući da bi poticaj turizmu trebalo biti i otvaranje kineskih granica i velikodušna potrošnja kineskih turista u inozemstvu.