objavio wto

Unatoč ratu, svjetska trgovina i lani porasla

24.02.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Svjetska trgovina porasla je i u 2022. godini, unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, budući da su zemlje pronašle zamjenske izvore nabave i nisu postavljale veće prepreke razmjeni, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

WTO procjenjuje da je svjetska trgovina u 2022. porasla više od tri posto, dodajući da će konačni rezultati biti objavljeni u travnju.

"Globalna trgovina dobro se održala u uvjetima rata u Ukrajini", rekao je u četvrtak glavni ekonomist WTO-a Ralph Ossa.

Strahovalo se da će ruska invazija na Ukrajinu dovesti do dramatičnog pada razmjene.

Cijene robe na koju je rat utjecao porasle su blaže no što se očekivalo, za 17 posto, a najviše je poskupio kukuruz, za 24,2 posto, objavio je WTO.

Ukrajinski izvoz ometala je ruska invazija, a ruski izvoz sankcije, pa su ekonomisti prognozirali da bi cijene u siromašnijim zemljama mogle porasti i do 85 posto.

Zemlje su pronašle druge izvore nabave proizvoda koje su prethodno uvozile iz Rusije ili Ukrajine, poput pšenice, kukuruza, proizvoda od suncokreta, gnojiva, nafte i plina i paladija, priopćio je WTO.

Primjer je Etiopija, koja je svojedobno 45 posto pšenice nabavljala u Rusiji i Ukrajini, a u promijenjenim je okolnostima povećala uvoz pšenice iz SAD-a i dodala na popis dobavljača Argentinu, rekao je Ossa.

Činjenica da se najgori mogući scenariji, usporavanje rasta trgovine na samo 0,5 posto, nije obistinio ne proizlazi iz netočnih ekonomskih prognoza, naglašava WTO.

Vlade su se ponašale drugačije nego tijekom globalne financijske krize, prije nešto više od 15 godina, kada su podigle trgovinske barijere, dodaju.

Mnoge su ovaj puta puno lakše no što se očekivalo našle nove dobavljače ili zamjenske proizvode, priopćio je WTO.

"Otpornost će se u konačnici najbolje poduprijeti poticanjem dubljih međunarodnih tržišta, s više dobavljača, utemeljenih na otvorenim i predvidivim trgovinskim propisima", naglasio je dužnosnik WTO-a.

Vrijednost ukrajinskog izvoza smanjila se za 30 posto, dok je vrijednost ruskog izvoza porasla za 15,6 posto, uglavnom zbog rasta cijena goriva, žitarica i gnojiva.

Obujam ruskog izvoza blago se pak smanjio, procjenjuje WTO, uz preusmjeravanje tokova robe u Kinu i Indiju.

Sankcije su dovele do pada trgovine određenim proizvodima, posebice industrijskom robom, vozilima, farmaceutskim proizvodima i dijelovima zrakoplova, primijetila je Svjetska trgovinska organizacija.