ZADNJA NADA PRIJE ODLASKA

Opet zapeo Mrsićev program: Mladi bijesni, HZZ se pere

22.09.2016 u 19:26

Bionic
Reading

Nezaposlenima, potplaćenima i zabrinutima za budućnost, mnogim mladima u Hrvatskoj zadnja je nada prije odlaska iz zemlje bila, svim lošim stranama unatoč, mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa. No od proljetos i na tom je polju došlo do zastoja, požalili su se čitatelji tportalu, ali iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) uvjeravaju da nema razloga za brigu

'Najvažnija tema hrvatske politike i gospodarstva je smanjenje nezaposlenosti i to posebno mladih, po čemu smo očito najgori u Europi, ali dok su uoči i nakon netom održanih izbora političarima puna usta pozivanja mladih da ostanu u Hrvatskoj i doprinesu njenom razvoju, istovremeno HZZ od travnja ove godine nije riješio predane zahtjeve za stručno osposobljavanje iako im zakonski rok iznosi 50 dana, što su u mom slučaju već trostruko probili. I sada, nakon 12 mjeseci traženja posla, kada mi je ovo ostala još jedina nada za zaposlenje jer me poslodavac konačno prihvatio, očito neće biti ništa ni od toga, jer ako se to dosad nije riješilo, očito više ni neće. Toliko o radu i obećanjima; obećanje ludom radovanje', požalio se čitatelj tportalu, zabrinut za svoju budućnost kad je u pitanju posao.

I nije jedini - mnogi mladi strahuju da je došlo do zastoja kao jedne od posljedica odluke kojom su prije nekoliko mjeseci 'preraspoređena'nacionalnasredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja i 'redefinirane' njene pojedine mjere. Podsjetimo, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje obavijestili su ljetos da se privremeno obustavlja dio programa mjera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini, koji se financira iz državnog proračuna, pa se tako obustavlja zaprimanje i odobravanje zahtjeva za potpore za zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR).

Oko te se odluke diglo mnogo bure u javnosti, no iz HZZ-a su odmah poručili da će se 'svi zaprimljeni zahtjevi za korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja do 23. lipnja 2016. godine i primjene Odluke Upravnog vijeća nastaviti obrađivati sukladno uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2016. godini do utroška preostalih financijskih sredstava raspoloživih u ovoj godini'. U obradi je trenutno nekoliko tisuća zahtjeva, a ukupni proračun za mjere aktivne politike zapošljavanja, uključujući sve vezane naknade u 2016. godini, iznosi 1,18 milijardi kuna

HZZ: Rješavamo zaprimljene zahtjeve

Nakon što smo ih pitali zašto je došlo do zastoja u obradi zahtjeva, iz HZZ-a nas uvjeravaju da nema razloga za brigu. 'Svi zaprimljeni zahtjevi obrađuju se prema redoslijedu zaprimanja. Zbog velikog broja zaprimljenih zahtjeva te novosti mjera aktivne politike zapošljavanja svi zaprimljeni zahtjevi nisu riješeni u interno preporučenom roku od 50 dana. U tijeku je postupak informiranja poslodavaca o njegovoj ocjeni, nakon čega slijedi kontaktiranje s korisnicima zbog daljnjih informacija', poručili su tportalu iz HZZ-a.

Također, s obzirom na to da se SOR-ovcima i SOR-ovkama oduzima određeni iznos od naknade ako se razbole i uzmu bolovanje te im se umanjuje i naknadu za prijevoz koju ionako mogu dobiti samo ako, što je jedna od novina, kako smo pisali, koriste isključivo javni prijevoz, iz HZZ-a, baš kao i iz Ministarstva rada, naglašavaju da se, premda su svjesni problema, mora poštovatipropise

Aktivne politike zapošljavanja u našoj nadležnosti kontinuirano se usavršavaju i usklađuju s pozitivnim propisima Republike Hrvatske i Europske unije, kao i vanjskom evaluacijom učinkovitosti mjera kako bi bile što efikasnije i učinkovitije, poglavito prema onim nezaposlenim osobama koje su najugroženije na tržištu rada, a uložena sredstva što više transparentna', zaključuju iz HZZ-a.

Koliko se u to uklapa spot za koji je HZZ angažirao Lanu Jurčević da bi mlade privukao 'poslu iz snova' - konobarenju, i dalje je pitanje s velikim upitnikom koje ovih dana mladima opet dolazi pred oči kao gorko sjećanje. 'Time se oni bave dok ja nasušno čekam da mi se omogući kakav-takav početak zaposlenja i prihoda', gorko zaključuje mladi čovjek s početka teksta. A i načekat će se jer nakon što poslodavac dobije ocjenu zahtjeva, morat će se strpjeti da mu HZZ dostavi ugovor na potpisivanje i tek nakon toga uslijedit će početak rada. Za 2.400 kuna. Pod uvjetom da se ne razboli, jer će tada taj iznos biti manji, kao i naknada za putne troškove, koju će, da utvrdimo gradivo, dobiti samo ako koristi javni prijevoz.