Ministarstvo poljoprivrede

Objavljen natječaj za dugoročni zakup šumskog zemljišta

20.09.2021 u 12:29

Bionic
Reading

Hrvatske šume objavile su novi javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u dugoročni zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske do 10 godina, koji je otvoren do 17. listopada ove godine, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo poljoprivrede

Novim, devetim natječajem u posljednje dvije godine, na raspolaganje za dugoročni zakup stavlja se dodatnih 12 tisuća hektara.

Od prvog poziva u listopadu 2019. do danas je putem devet javnih poziva na raspolaganje stavljeno više od 70 tisuća hektara i potpisani su ugovori za 40 tisuća hektara, kaže se u priopćenju ministarstva.

Napominje se da je izmijenjen Pravilnik o uređivanju šuma, kako bi se izvanrednim revizijama programa gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u vlasništvu RH omogućilo pašarenje i na onim površinama šumskog zemljišta na kojima je to prije njegova donošenja bilo zabranjeno. Pri tome Hrvatske šume, koje gospodare navedenim zemljištem, izrađuju revizije uz suglasnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

S Hrvatskim šumama dogovoreno je i ubrzanje postupaka odobravanja s predviđenim natječajima za zakup u svrhu pašarenja za više desetaka tisuća hektara zemljišta, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvješćuju i da je u izradi sveobuhvatna analiza potencijala pašnjačkih površina te program i posebne mjere za razvoj pašnjačkog stočarstva na krškom području, koje bi trebale biti na snazi 2022. godine.